Politie houdt drie VIN-fraude-verdachten aan

Politie houdt drie VIN-fraude-verdachten aan

Geplaatst op 1 september 2022, om 15:30 uur

ROTTERDAM,SCHIEDAM,VLAARDINGEN– Agenten van de Financiële Opsporing van de eenheid Rotterdam hebben dinsdag drie verdachten, tussen 22 en 25 jaar uit Schiedam en Vlaardingen in hun woonplaats aangehouden. Ze zouden meerdere malen van Vriend in Nood-fraude hebben gepleegd.

Deze vorm van fraude kenmerkt zich doordat er, vaak via whats app, de indruk wordt gewekt dat een vriend of familielid dringend geld nodig heeft. Slachtoffers boeken dan geld over in de veronderstelling dat zij hun vriend / familielid helpen, terwijl het geld in werkelijkheid wordt overgeboekt naar een rekening van een van de zogenaamde geldezels. De geldezels krijgen vaak een kleine vergoeding. De mannen maakten gebruik van deze geldezels die hun bankrekening ter beschikking stelden. In het onderzoek werd ook tien geldezels als verdachte gehoord.

Bij doorzoekingen in de woningen van de drie hoofdverdachten werd onder andere een vuurwapen aangetroffen en daarnaast veel telefoons, veel simkaarten en bankpassen op naam gesteld van derden. Alles is in beslaggenomen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten landelijk actief waren. Ze hebben minimaal 100.000 euro buitgemaakt, wat nog een voorlopige en voorzichtige schatting is. Bij één van hen werd een geldbedrag van ruim 11.000,- euro aangetroffen. Deze 25 jarige verdachte zal vrijdag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. De anderen zijn in vrijheid gesteld, maar blijven verdachte.

Foto: In beslag genomen geld/ Politie