Rechtbank doet op 17 november uitspraak in omvangrijk MH17-proces

Rechtbank doet op 17 november uitspraak in omvangrijk MH17-proces

Geplaatst op 15 augustus 2022, om 14:13 uur

DEN HAAG  – De rechtbank Den Haag doet op 17 november uitspraak in de omvangrijke strafzaak rond het neerhalen van vlucht MH17. De uitspraak gaat ongeveer anderhalf uur duren, heeft de rechtbank maandag laten weten. Waarschijnlijk vindt de uitspraak in de middag plaats.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie vele Nederlanders, om het leven. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok die dag vanaf Schiphol met bestemming Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt: het toestel werd neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook al een gewapende strijd gaande was.

Na jarenlang onderzoek door het internationaal onderzoeksteam JIT kwamen vier verdachten naar voren: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. De mannen hebben volgens het Openbaar Ministerie een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie waarmee het toestel uit de lucht geschoten zou zijn. Geen van de vier heeft zich laten zien in de beveiligde rechtbank op Schiphol, waar het proces plaatsvindt. Poelatov laat zich als enige wel bijstaan door advocaten. Hij ontkent iedere betrokkenheid.

Nabestaanden aan het woord

Het monsterproces begon op 9 maart 2020. Een belangrijke en beladen fase in het proces was het onderdeel waarin nabestaanden aan het woord kwamen. Drie weken lang hebben tientallen van hen in de rechtbank of via een videoverbinding verteld wat de ramp voor hen heeft betekend. De rechtbankvoorzitter haalde dat afgelopen juni, tijdens de laatste zittingsdag, nogmaals aan. Hij noemde het moedig en vertelde dat het proces “op ieder van ons grote indruk heeft gemaakt”.

Op 22 september volgt nog een zitting, maar dit is een formaliteit die naar verwachting niet langer dan vijf minuten gaat duren. Hoewel de kans klein is dat de uitspraakdatum toch nog gaat veranderen, benadrukt de rechtbank dat er altijd iets kan gebeuren dat van belang is voor het onderzoek en dat uitstel noodzakelijk maakt.