Broers veroordeeld voor strafbare feiten tijdens boerenprotesten

Broers veroordeeld voor strafbare feiten tijdens boerenprotesten

Geplaatst op 13 juli 2022, om 18:56 uur

ZUTPHEN – De rechter veroordeelt twee broers (17 en 19 jaar) voor de door hen gepleegde strafbare feiten tijdens de boerenprotestacties van 28 juni . De oudste krijgt voor bedreiging en vernieling een gevangenisstraf van 6 dagen. Dit is gelijk aan zijn voorarrest. Hij krijgt daarbij een werkstraf van 180 uur. Ook krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van 9 maanden. De jongste krijgt een werkstraf van 40 uur met aftrek van zijn voorarrest. Hij heeft door zijn voertuig in de achteruit te zetten terwijl een politieagent in het raam hing, deze politieagent tegen zijn wil een aantal meters meegesleurd. De zaak van deze minderjarige verdachte werd behandeld achter gesloten deuren.

Op 28 juni 2022 vonden er op de snelweg A1 ter hoogte van Stroe-Kootwijk zogenoemde boerenprotestacties plaats, gericht tegen de stikstofplannen van het kabinet. Daarbij maakten de demonstranten gebruik van tractoren met aanhangwagens en ander zwaar landbouwmaterieel. De protesterende boeren staken onder andere strobalen langs de kant van de snelweg in brand.

Dwars over de A1

De oudste broer reed met zijn tractorcombinatie op de A1. In zijn kiepwagen lag brandhout om op de vuurstapel te gooien. Op enig moment heeft hij op de snelweg zijn tractorcombinatie gedraaid en is hij, al spookrijdend, teruggereden naar de andere demonstranten. Daar heeft hij opnieuw zijn tractorcombinatie dwars op de snelweg gezet. Terwijl een politiebusje hem tegemoet reed en hem wilde passeren, is verdachte achteruit in de richting van dat busje gereden. Daardoor moest het politiebusje uitwijken om een aanrijding te voorkomen.
De politierechter oordeelt dat niet kan worden bewezen dat de 19-jarige daarbij opzettelijk heeft geprobeerd zwaar lichamelijk letsel toe te brengen aan de politiemensen in dat voertuig. Daarom spreekt de politierechter hem vrij van poging tot zware mishandeling. Wel is sprake van bedreiging van de politieagenten. Daarvoor wordt de 19-jarige wel veroordeeld.

Vernieling politiebus

Vervolgens verliet deze man de A1. De politie probeerde hem en zijn tractorcombinatie tevergeefs staande te houden, terwijl de tractoren richting Kootwijkerbroek reden. Politiebusjes reden daarbij veelal naast of schuin achter de tractoren. De 19-jarige stuurde vervolgens bewust naar links, waarbij zijn tractorcombinatie de politiebus raakte. Die politiebus is daardoor beschadigd. De oudste broer wordt ook voor deze vernieling veroordeeld.
Deze man is waarschijnlijk licht verstandelijk beperkt, heeft een blanco strafblad en heeft een rijbewijs nodig om zijn werk te kunnen doen. Hij heeft 6 dagen vastgezeten, onder meer in een huis van bewaring. Dat heeft veel indruk gemaakt op de 19-jarige. Met deze omstandigheden heeft de rechter rekening gehouden bij het bepalen van de hoogte van de straf. Deze straf valt daarom lager uit dan de officier van justitie had geëist. Zo ontbreekt een voorwaardelijke gevangenisstraf en wordt de ontzegging van de rijbevoegdheid geheel voorwaardelijk opgelegd. Deze voorwaardelijke ontzegging geldt als waarschuwing en is daarom ook 3 maanden langer dan de officier van justitie (onvoorwaardelijk) had geëist.

Minderjarige verdachte

De 17-jarige verdachte is berecht met toepassing van het jeugdstrafrecht. De kinderrechter sprak ook hem vrij van de poging tot zware mishandeling. In een poging zich te onttrekken aan aanhouding door de politie, heeft hij zich wel schuldig gemaakt aan dwang: door met zijn voertuig achteruit te rijden terwijl een politieagent naar binnen hing om de verdachte te laten stoppen, is deze politieagent tegen zijn wil meters meegesleurd met het rijdende voertuig. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Daarin houdt de kinderrechter, naast de ernst van het feit en de persoonlijke omstandigheden van de minderjarige broer, ook rekening met het geweld dat uiteindelijk is toegepast om hem aan te houden. Zo is hij onder meer getaserd.

Demonstratievrijheid

De rechter benadrukte bij de uitspraken dat de vrijheid van meningsuiting een belangrijk recht is, maar dat de demonstratievrijheid géén vrijbrief is voor het plegen van strafbare feiten. De politie was bezig met de uitvoering van een van haar taken: het opsporen van verdachten. De vandaag berechte broers waren er daar 2 van. Toen de politie ze aan wilde houden, hebben zij geprobeerd er vandoor te gaan. Dat hebben ze op een gevaarlijke manier gedaan. Beide verdachten leverden volgens de rechter door hun acties een bijdrage aan de verharding van de protesten.

Civiele vordering politieagent

De politieagent die op de A1 het politiebusje bestuurde krijgt een schadevergoeding van 300 euro.