Militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen beklad: hakenkruizen en ‘Fuck Putin’

Militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen beklad: hakenkruizen en ‘Fuck Putin’

Geplaatst op 4 mei 2022, om 09:26 uur

NIJMEGEN – Oorlogsbegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen is in de nacht van dinsdag op woensdag beklad door onbekende daders. De toegangspoort en meer dan tien graven zijn volgeklad met graffiti.

Op ‘Jonkerbos War Cemetery’ liggen 1543 militairen begraven die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Volgens Omroep Gelderland hangen er geen camera’s op de begraafplaats en is het daarom onduidelijk wie de graven heeft vernield.

De politie is vroeg in de ochtend een onderzoek begonnen en heeft de begraafplaats afgesloten. De marechaussee neemt het onderzoek later over, omdat het om een militaire begraafplaats gaat.

Volgens een woordvoerder van de politie is het te vroeg om iets over vermoedelijke daders te zeggen. “De forensische opsporing is nog bezig en er wordt naar beelden uit de omgeving gezocht.”

Erg aangeslagen
De graven zijn gemaakt van zacht natuursteen dat met veel beleid moet worden schoongemaakt. Ze zijn onder meer beklad met hakenkruizen, leuzen als ‘Fuck Poetin’ en symbolen van het Azov-bataljon.

Een van de beheerders van de begraafplaats trof de bekladdingen aan. De beheerders zijn erg aangeslagen, schrijft de regionale omroep.

De politie kan nog niet zeggen of mensen de begraafplaats vanavond mogen bezoeken tijdens de dodenherdenking.

Foto: Persbureau-Heitink