Nieuwe samenwerking politie Damme/Knokke-Heist en Nederlandse politie

Nieuwe samenwerking politie Damme/Knokke-Heist en Nederlandse politie

Geplaatst op 12 april 2022, om 14:13 uur

Sluis – De lokale politie Damme/Knokke-Heist en Politie Zeeland-West-Brabant patrouilleren samen in de grensstreek België-Nederland. De huidige patrouilles zijn mogelijk dankzij het Benelux-politieverdrag en worden geëvalueerd in het kader van het Europese project Inspect.

Foto: Enkele maanden geleden leverde de eerste gemengde patrouille in het kader van het project Inspect al resultaat op.*

De grensoverschrijdende samenwerking is mogelijk dankzij het Benelux-politieverdrag. Hierdoor kan een agent uit de Benelux in elk van de drie landen onder bepaalde voorwaarden het verkeer regelen, identiteitscontroles uitvoeren en individuen of groepen escorteren om de openbare orde en de veiligheid te garanderen.

De Benelux-landen ondertekenden in 2018 een nieuw verdrag om de slagkracht van de grensoverschrijdende samenwerking verder te verbeteren met o.a. meer mogelijkheden op het vlak van informatie. Dat verdrag treedt in de loop van 2022 in werking.

Project Inspect

Het project Inspect richt zich op het intensifiëren van de internationale en grensoverschrijdende politiesamenwerking in de Europese Unie (EU). Het initiatief wordt gefinancierd door het intern veiligheidsfonds van de EU en loopt in diverse landen. Zowel de Belgische, Nederlandse als Franse politiediensten zetten hun schouders onder het project Inspect dat wordt gecoördineerd door de Directie Internationale politiesamenwerking van de Belgische Federale Politie.

Door het intensifiëren van de internationale samenwerking wil het project:

  • de grensoverschrijdende samenwerking (inclusief de informatie-uitwisseling) tussen de politiediensten van België met zijn buurlanden versterken,
  • de operationele en organisatorische struikelblokken detecteren,
  • het veiligheidsbeeld in de grensregio versterken,
  • en criminele of overlastgerelateerde fenomenen efficiënter aanpakken.

Samenwerking

De lokale politie Damme/Knokke-Heist en Nederlandse politie zijn niet aan hun proefstuk toe en slaan al enkele jaren de handen in elkaar. Zo verleende de Nederlandse cavalerie vorige zomer nog nachtelijke bijstand in de Knokke-Heistse uitgaansbuurten na herhaalde overlastproblemen met Nederlandse jongeren. De ruiters vormden toen een gemengde patrouille met de cavalerie van de Federale Politie.

*Een eerste gemengde patrouille in het kader van het project Inspect leverde enkele maanden geleden al resultaat op. De Nederlandse agent herkende tijdens het patrouilleren in Knokke-Heist een man die gekend stond voor handel in verdovende middelen. Ze pakten hem op en namen een geldsom en verdovende middelen in beslag.

Reacties

Volgens Steve Desmet, korpschef lokale politie Damme/Knokke-Heist kent hedendaags politiewerk geen grenzen: “Politiemedewerkers stimuleren om zonder zorgen de grens over te steken en samen het verschil te maken, bouwt verder op een jarenlange traditie van samenwerking.” Ook Eric Nagelkerke, teamchef politie Zeeuws-Vlaanderen is positief over de samenwerking: “Het idee dat je als Nederlandse of Belgische crimineel over de grens onder de radar kunt verdwijnen, willen we door deze samenwerking de wereld uit helpen.” Dat zelfde geldt voor Marga Vermue, burgemeester gemeente Sluis: “In een grensregio waar het wonen, werken en leven grensoverschrijdend plaatsvindt, is het mooi dat ook overheden aan beide kanten van de grens samenwerken.”