Wederom aanhouding in grote bankhelpdeskfraudezaak

Wederom aanhouding in grote bankhelpdeskfraudezaak

Geplaatst op 1 april 2022, om 13:19 uur

Tilburg – Donderdagavond 31 maart 2022 is er rond 19.00 uur wederom een verdachte aangehouden in een grote bankhelpdeskfraudezaak. Vorige week zijn er al vijf verdachten aangehouden.

Opvallend aan deze aanhouding is dat de 22-jarige vrouw uit Gennep een zeer groot social media netwerk heeft en dat ook ingezet heeft om advertenties te delen waarin mensen worden geronseld als geldezel.

Vertrouwen
De geldezels zijn gehoord als getuige in deze zaak. Zij gaven aan dat zij betrokken raakten bij de bankhelpdeskfraude nadat een advertentie veelvuldig werd gepromoot door influencers op social media. De bekendheid en het aantal volgers van de influencer droeg volgens hen bij aan de geloofwaardigheid van de advertentie. In de advertentie worden geldezels geronseld en wordt hen veel geld beloofd voor het ter beschikking stellen van hun pinpas. Makkelijk geld verdienen zo denken de geldezels. In de praktijk maakten zij zich echter schuldig aan een strafbaar feit.

Social media
Ook de aangehouden verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een strafbaar feit en wordt verdacht van oplichting en witwassen. Het is aannemelijk dat de verdachte kennis had van het criminele netwerk achter de bankhelpdeskfraude en wist dat de advertenties bedoeld waren om betrokken te raken bij oplichting.

Dat social media vele kanten heeft is al bekend. Bij de politie kijken wij kritisch naar social media acounts en influencers. Het promoten van producten en diensten kan volledig onschuldig zijn. In deze zaak wordt echter duidelijk dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn en de gevaren van social media en een groot aantal volgers ook onderschat kan worden. Veel volgers zegt namelijk niets over de betrouwbaarheid van de berichten van een influencer. De politie wil daarom iedereen op het hart drukken om niet zomaar alles te geloven wat er gedeeld wordt op social media. Ook ouders spelen hier een rol in en vragen wij om alert te zijn op wat hun kind meekrijgt op social media.