Succesvolle Integrale actie tegen plofkraken

Succesvolle Integrale actie tegen plofkraken

Geplaatst op 1 april 2022, om 10:32 uur

Utrecht – In nauwe samenwerking met de Duitse autoriteiten kon de politie in Gießen (Duitsland) woensdag 30 maart in de vroege ochtend drie verdachten aanhouden op verdenking voorbereiden- en plegen van plofkraken op geldautomaten Een vierde verdachte werd dezelfde dag in een bedrijf in Tilburg aangehouden.

Lees hier ook het Duitse politiebericht.

Start onderzoek
Eind vorig jaar startte het plofkrakenteam in Midden-Nederland in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie van Midden-Nederland een strafrechtelijk onderzoek naar een dadergroep die verdacht werd van het voorbereiden- en plegen van plofkraken op geldautomaten, waarbij het accent vooral in Duitsland lag.

Aanhoudingen
Het onderzoek kwam deze week tot een ontknoping. Drie verdachten werden woensdagochtend 30 maart in Gießen (Duitsland) op 375 km van Utrecht aangehouden. Zij reden in een zeer snelle auto met andere kentekenplaten. Zij werden nabij de Duitse plaats in Gießen klemgereden en aangehouden. In de auto trof de politie diverse attributen, zoals explosieven aan die gebruikt worden bij plofkraken. Een vierde ook Nederlandse verdachte werd in een bedrijf in Tilburg aangehouden. Aansluitend doorzochten rechercheurs het bedrijf. De verdachten zitten nog vast. Drie in Duitsland en een in Nederland. Twee van de aangehouden verdachten komen uit Utrecht en één uit Amsterdam. De verdachte die in Tilburg aangehouden is, is woonachtig in Utrecht. De verdachten in Duitsland worden vrijdag 1 april voorgeleid voor een onderzoeksrechter. De verdachte die in Nederland werd aangehouden, wordt vrijdag 1 april getoetst bij het Openbaar Ministerie. Hij zit momenteel in beperkingen. Om die reden kan er over de inhoudelijke kant van de verdenkingen van de verdachten en hun leeftijden nog geen mededelingen worden gedaan.

Integrale samenwerking
In het onderzoek werd nauw samengewerkt met de Duitse Autoriteiten. De teamleider van het Nederlandse onderzoek; “In dergelijke onderzoeken is samenwerking met andere instanties zoals in deze de Duitse autoriteiten cruciaal. en zeer betekenisvol geweest. Zonder die samenwerking was dit resultaat niet mogelijk geweest. De hoeveelheid plofkraken in en rond het grensgebied vraagt om voortdurende aandacht van ons allen. Bij een plofkraak worden over het algemeen geldautomaten tot ontploffing gebracht. Dat gebeurt vaak met explosieven. Dat gaat van flitspoeder via zwaar vuurwerk tot professionele explosieven. Het gevaar voor de plofkrakers, als ook voor de omgeving, is enorm. In veel gevallen zijn daders ook niet in staat om buit te maken. De schade die daarbij ontstaat is vaak enorm en de maatschappelijk impact groot.

Wat doet de politie tegen ram- en plofkraken
Bij de politie werken verschillende deskundigen en teams aan het thema plofkraken. Sinds enkele jaren is er een speciaal plofkrakenteam, dat verschillende criminele groeperingen onderzoekt die zich bezighouden met onder meer plofkraken. Daarin wordt nauw samengewerkt met banken, OM en met de politie in bijvoorbeeld Duitsland en België. Waar nodig wordt informatie over verdachten gedeeld om nog beter inzicht te krijgen in de werkwijze van daders.