Drie verdachten aangehouden voor smokkel 2500 kilo cocaïne

Drie verdachten aangehouden voor smokkel 2500 kilo cocaïne

Geplaatst op 1 april 2022, om 14:23 uur

Etten-Leur, Oudenbosch – De politie hield dinsdag 29 maart drie verdachten aan op verdenking van de import van in totaal ruim 2.500 kilo cocaïne. Na de aanhoudingen verrichtten rechercheurs van de Landelijke Eenheid in totaal zeven doorzoekingen. Bij deze doorzoekingen zijn onder andere vuurwapens, synthetische drugs en dure goederen in beslag genomen.

Bij de actie waren ook vertegenwoordigers van de Belastingdienst, de Douane en de betrokken gemeenten aanwezig. Zij werken nauw samen in de aanpak van de georganiseerde criminaliteit in de transportsector.

De verdachten, een man uit Etten-Leur (44), Oudenbosch (40) en een man uit België (64), zijn door politieagenten van de Dienst Infrastructuur aangehouden. Eén van hen is een transportondernemer. De mannen zouden betrokken zijn geweest bij de smokkel van in totaal 2.500 kilo cocaïne, die begin 2020 in containers werd aangetroffen. De politie kwam de verdachten op het spoor door informatie afkomstig uit cryptocommunicatie. Het onderzoek gebeurt onder het gezag van het Landelijk Parket.

Doorzoekingen
De doorzoekingen vonden plaats in vier woningen, twee garageboxen en in een bedrijfspand in Etten-Leur. Tijdens de zoekingen troffen de rechercheurs onder andere drie vuurwapens aan, munitie, ongeveer een kilo synthetische drugs, grondstoffen voor de productie van synthetische drugs en diverse gestolen goederen. Naast de verboden goederen, nam de politie ook duizenden euro’s contant geld, dure horloges en kleding in beslag. Ten behoeve van verder onderzoek nam de politie ook verschillende laptops, telefoons en andere gegevensdragers mee.

Integrale aanpak
Nederland is een transportknooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale-, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs en wapens. Als één overheid bestrijden en voorkomen we samen met de transportbranche georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Dit gebeurt onder de vlag van het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en gemeenten. Deze samenwerking vergroot de slagkracht en zorgt voor meer zicht en inzicht in ondermijnende activiteiten.  Bij deze specifieke actie werkten de Belastingdienst, Gemeente, Douane, de Taskforce RIEC en de politie samen.

Voorgeleiding
De verdachten  zijn  vrijdag 1 april voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Zwolle.