5 jaar cel voor Rotterdamse wapenhandelaar

5 jaar cel voor Rotterdamse wapenhandelaar

Geplaatst op 31 maart 2022, om 15:06 uur

Rotterdam – De Rotterdamse rechtbank heeft woensdag een 39-jarige Rotterdammer veroordeeld tot een gevangenis van 5 jaar vanwege wapenbezit en wapenhandel. Dat is een jaar minder dan de officier van justitie twee weken geleden eiste. Bij een preventief fouilleeractie in september 2021 in Rotterdam liep de 39-jarige Rotterdammer tegen de lamp.

Die avond deed de politie een preventief fouilleeractie in een café aan de Groene Hilledijk. Een actie die vaker steekproefsgewijs wordt gedaan om wapenbezit en andere misstanden aan te pakken. Die avond was onder andere een 39-jarige Rotterdammer in het café aanwezig. Hij bleek een wapen bij zich te hebben en werd daarop aangehouden voor vuurwapenbezit. Tijdens de daaropvolgende doorzoeking in zijn woning  werden onder andere geluidsdempers, munitie, jammers, telefoons, een kogelvrijvest en administratie met daarin informatie die op wapenhandel  duidde aangetroffen.

Vervolgonderzoek leidt tot wapenarsenaal
De aanhouding van de man gaf aanleiding tot een vervolgonderzoek naar wapenhandel. Na een uitgebreid onderzoek deed de politie eind november 2021 op 12 locaties invallen in Rotterdam, Den-Haag, Dordrecht, Papendrecht, Bergen op Zoom, Halsteren en Yerseke. Een compleet wapenarsenaal werd gevonden: automatische vuurwapens, revolvers, geweren, meerdere 3D printers waarmee vuurwapenonderdelen werden geprint, diverse onderdelen van vuurwapens, stroomstootwapens, munitie en een afvuurmechanisme voor explosieven.
Lees meer: https://www.politie.nl/nieuws/2021/december/3/07-politie-doet-instap-op-12-locaties-in-onderzoek-naar-vuurwapens.html

Vonnissen
De 39-jarige Rotterdammer is gisteren door de rechtbank van Rotterdam veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn rol in de wapenhandel. De officier van justitie zei twee weken geleden ter zitting: “De verdachte heeft zich wederom ingelaten met wapens en wel langdurig en op grote schaal. Eerdere veroordelingen tot lange gevangenisstraffen hebben hem er niet van weerhouden opnieuw de fout in te gaan. De politie en het OM zijn klaar met al het vuurwapengeweld in de regio. Met de handel die verdachte voerde hield hij het geweld in deze regio en daar buiten in stand.”

Naast de 39-jarige verdachte stonden ook nog drie medeverdachten terecht. Een 28-jarige man uit Barendrecht is veroordeeld voor het bezit van een automatisch vuurwapen en niet van echt te onderscheiden nabootsingen van vuurwapens, hij moet 12 maanden de cel in. Op een zelf opgenomen filmpje was te zien hoe hij en de 39-jarige man met het wapen schoten. Een 44-jarige vrouw is veroordeeld voor het medeplegen van wapenhandel, zij moet 4 maanden in de cel. Zij heeft haar straf er inmiddels in voorarrest uitgezeten. En een 40-jarige man uit Den Haag is ook veroordeeld voor het medeplegen van de verkoop van een dubbelloops jachtgeweer. Hij moet 5 maanden de cel in.

Beloning
De aanpak van vuurwapens en het daarmee gepleegde geweld heeft de hoogste prioriteit van politie en OM. Maar bij de aanpak van vuurwapengeweld en dus vuurwapenbezit is de informatie van burgers onmisbaar. Om het aantal schietincidenten terug te dringen is er een speciale beloning voor tips die leiden tot het vinden van vuurwapens.