Vier jongen met wapen aangehouden

Vier jongen met wapen aangehouden

Geplaatst op 26 maart 2022, om 10:12 uur

Tilburg – Met getrokken pistolen houden meerdere agenten vrijdagavond vier jongens aan bij het ziekenhuis. De beveiliging ziet namelijk dat ze een vuurwapen bij zich hebben.

Op vrijdag 25 maart 2022 om 17.40 stuurt het Operationeel Centrum meerdere politie-eenheden naar het ziekenhuis aan de Hilvarenbeekseweg. De beveiliging belde dat hij op zijn camera enkele jongens bij de ingang van het ziekenhuis ziet. Hij ziet ook dat ze een koffer bij zich hebben met daarin een vuurwapen, of in ieder geval iets wat daar op lijkt.

Getrokken pistolen

De melding wordt uiterst serieus genomen. De aanrijdende eenheden maken onderweg een aanvalsplan. De ‘zware’ vesten worden omgedaan die beter bestand zijn een kogels. In samen werking met de beveiligingsbeambte, die de omgeving goed kent, worden de vier jongens van verschillende kanten benaderd. De agenten trekken hun pistolen en richten die op de jongens. De jongens moeten bevelen van de agenten opvolgen wat ze gelukkig ook doen. Nadat ze geboeid zijn bekijken de agenten het koffertje. Daar ligt dan een balletjespistool in, een zogeheten BB-gun. Dat is geen ‘echt’ vuurwapen maar een wapen wat men op de kermis wint of als zwaardere versie gebruikt in de schietsport. Het is verboden om een dergelijk wapen op de openbare weg zo bij je te hebben.

Aanhouden

De vier jongens van 16 (2x) en 27 (2X) uit Houten worden aangehouden en naar het bureau gebracht. Uit de verklaringen blijkt dat ze het neppistool wilden gebruiken om een fotodocu te maken in en om het ziekenhuis. Ook blijkt uit de verklaringen dat ze geschrokken zijn maar het wel snappen dat ze aangehouden zijn. De verdachten zijn na verhoor heengezonden. Ze zullen van Bureau Halt een oproep krijgen.

Fout aflopen

Er zijn de afgelopen jaren al meerdere incidenten geweest waarbij agenten hun pistool trekken omdat er een melding is van een vuurwapen wat later een nepvuurwapen blijkt te zijn. In de meeste gevallen loopt het goed af en snappen de betrokkenen dat ze zich in een levensgevaarlijk situatie bevinden en werken volledig mee. Het is ook niet niks als een politieagent je met een getrokken pistool benadert en schreeuwt dat je je handen omhoog moet doen. De agent staat op dat moment onder hoogspanning, één verkeerde beweging en hij of zij kan niet anders dan te schieten voor zijn of haar veiligheid en die van de omgeving. Het zou een drama zijn voor iedereen als later blijkt dat het om een nepvuurwapen ging die bijvoorbeeld ‘voor de lol’ is meegenomen. De les is duidelijk, doe dat niet. Laat nepvuurwapens, of alles wat op een echt vuurwapen lijkt, thuis. Moet je het toch vervoeren pak het dan zo in dat niemand herkent dat het een vuurwapen is en daar een melding van doet. Lees meer over de verboden balletjespistolen en andere nepwapens op https://www.vraaghetdepolitie.nl/wapens/balletjespistolen.