Vijf aanhoudingen tijdens ondermijningscontrole Amersfoort

Vijf aanhoudingen tijdens ondermijningscontrole Amersfoort

Geplaatst op 25 maart 2022, om 13:22 uur

Amersfoort – Donderdag 24 maart 2022 vond er een grootschalige ondermijningscontrole plaats in Amersfoort met diverse partners. Hierbij werden vijf verdachten aangehouden voor onder andere bezit van harddrugs. Ook werden grote hoeveelheden contant geld, een illegaal wapen en twee voertuigen in beslag genomen.

Daarnaast zijn er meerdere bekeuringen uitgeschreven voor verkeersovertredingen, waaronder rijden zonder rijbewijs. De controle was een samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, Douane, Politie, UWV en een sociale rechercheur van de gemeente. De overheid houdt regelmatig controles met als doel het ondermijnende karakter van zware criminaliteit aan te pakken. Daarbij moet men denken aan afpakken van crimineel vermogen, in beslag nemen van voertuigen, in beslag nemen van wapens e.d. Op de locatie De Brand werden veel voertuigen en hun inzittenden gecontroleerd. Daarnaast zijn er ook meerdere mobiele controles uitgevoerd. Hierbij werd onder andere gebruik gemaakt van vaste ANPR camera’s die langs de snelweg staan. Met behulp van motorrijders van de politie en de Koninklijke Marechaussee werden de voertuigen naar de controlelocatie geleid. Daarnaast reden in- en rond de stad opvallende en onopvallende voertuigen rond die letten op ondermijnende signalen.

Wat is ondermijning
Ondermijnende criminaliteit is de vermenging tussen onderwereld en bovenwereld. Criminelen misbruiken burgers, ondernemers, diensten, instellingen en bedrijven voor hun eigen gewin en belang. Ondermijning tast de rechtstaat aan en brengt de veiligheid van de samenleving in gevaar. Burgers en ondernemers komen(soms onder dwang) in aanraking met ondermijnende criminaliteit. Daarnaast kunnen bewoners in hun wijk worden geconfronteerd met intimidatie, geweld, maar ook risico’s op brand door hennepkwekerijen, drugslabs en milieuvervuiling door drugsdumpingen.

Melden helpt
Meldingen en tips van burgers zijn onmisbaar bij de aanpak van criminaliteit. Die informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kan worden opgelost. Regelmatig worden verdachten aangehouden of drugslabs opgerold dankzij meldingen van alerte burgers. Heb je vermoedens dat iets niet klopt bij jou in de buurt? Of concrete signalen die wijzen op criminaliteit? Meld ze bij de politie via 0900 – 8844 of via onderstaand tipformulier. Liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem, bel dan 0800 – 7000.