Zeven verdachten aangehouden voor mensenhandel

Zeven verdachten aangehouden voor mensenhandel

Geplaatst op 15 maart 2022, om 08:08 uur

Eindhoven / Helmond / Apeldoorn / Zeeland – Op 1 februari hield de politie zeven verdachten aan in een grote mensenhandelzaak. Zes van hen zijn voorgeleid. Ze worden verdacht van mensenhandel, het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie. De 38-jarige hoofdverdachte had vermoedelijk meer dan tien vrouwen voor zich werken in de prostitutie, verspreid over verschillende periodes. Op 17 mei vindt de pro-forma zitting plaats.

Criminele organisatie
Het onderzoek genaamd Harare, startte al in 2021 en komt voort uit een ander onderzoek. De hoofdverdachte, een 38-jarige man zonder vast woonadres, zou zich mogelijk schuldig maken aan mensenhandel en geld witwassen. Al snel leverde het onderzoek meer verdenkingen op. We zien de verdachten samen als een criminele organisatie. Er was sprake van een bepaalde rolverdeling. Denk aan verdachten die als chauffeurs optreden, huizen regelden en afspraken maakten. Er waren ook verdachten die afspraken maakten met vrouwen en hen benaderde via bijvoorbeeld het internet. De verdachten lieten (kwetsbare) vrouwen in de prostitutie werken. Een groot deel van de verdiensten van de vrouwen werd afgenomen voor eigen gebruik.  De hoofdverdachte zou vermoedelijk al jaren bezig zijn. Het lijkt erop dat hij een flink aantal vrouwen voor zich had werken over verschillende periodes. Hij heeft hier naar alle waarschijnlijkheid veel geld mee verdiend. Hoewel de verdachte geen legale inkomsten had, leidde hij een riant leven. Het financieel onderzoek naar hem loopt nog.

Kwetsbare vrouwen
Het onderzoek leidde naar, voor zover we nu weten, 19 kwetsbare slachtoffers. Een groot deel van deze kwetsbare vrouwen was al gekend met hulpverlening. Sommige van hen spreken geen Nederlands, een aantal slachtoffers heeft geen rechtmatige verblijfsstatus in Nederland, maar er zijn ook slachtoffers die kampen met verslavingen en schulden. De verdenking is dat deze vrouwen gedwongen werden om in de prostitutie te werken. Onderzocht wordt of er meer vrouwen slachtoffer zijn geworden.

Misdaad mag niet lonen
Tijdens de actiedag zijn diverse goederen in beslag genomen zoals, auto’s, geld, dure merkkleding, een duur horloge, televisies en luxe artikelen met veel waarde. Misdaad mag niet lonen. Daarom werd al in een vroeg stadium ingezet op vergoeding van de schade van de slachtoffers. Het afpakken van crimineel vermogen is een waardevol middel in de bestrijding van criminaliteit.

Meer aanhoudingen
Naast de zeven verdachten in deze zaak die werden aangehouden op 1 februari werden de afgelopen tijd nog eens vier verdachten gehoord en één verdachte aangehouden, omdat ze ervan verdacht worden een rol te hebben in het faciliteren van de seksuele uitbuiting. Wij sluiten meerdere aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.

Mensenhandel
De afdeling vreemdelingenpolitie, identificatie en mensenhandel (AVIM) heeft zich samen met het Openbaar Ministerie ingezet voor deze zaak. Mensenhandel komt overal voor, ook in Nederland. Slachtoffers bevinden zich in een kwetsbare positie. Zij worden keer, op keer, op keer uitgebuit of waarbij er grote inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke en lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Zij worden misbruikt voor het eigen gewin van de daders. De uitbuiting kan samengaan met dwang, geweld, chantage en misleiding.