Politie houdt acht personen aan na ongeregeldheden bij wedstrijd Heracles – Ajax op 30 oktober 2021

Politie houdt acht personen aan na ongeregeldheden bij wedstrijd Heracles – Ajax op 30 oktober 2021

Geplaatst op 3 maart 2022, om 11:53 uur

Almelo – Op zaterdag 30 oktober 2021 vond in het voetbalstadion van Heracles Almelo de wedstrijd Heracles Almelo tegen Ajax Amsterdam plaats. Tijdens deze wedstrijd zaten er meerdere supporters van Ajax in de zogenaamde thuisvakken. Tijdens de tweede helft werd gezien dat een aantal Ajax supporters een vlag van Heracles ondersteboven over de reling van het vak hingen. Hierdoor ontstonden er ongeregeldheden.

Zowel door aanhang van Heracles als door Ajax-aanhang werd er gevochten. Op basis van camerabeelden zijn meerdere personen herkend, aangehouden en gehoord.

Vier personen behorend tot de Heracles aanhang zijn aangehouden en gehoord voor openlijke geweldpleging. De politie hield twee verdachten in dezelfde nacht  op heterdaad aan en later in dezelfde week hield de politie  nog twee andere verdachten aan. Op de beelden is te zien dat de verdachten meerdere klappen en/of trappen uitdelen naar Ajax supporters. De vier verdachten zijn voorgeleid bij de Rechter-Commissaris en zijn inmiddels via snelrecht berecht. Het gaat om een 23-jarige en 24-jarige man uit Almelo en om een 20- en 22-jarige man uit Wierden.

Twee personen van de Ajax aanhang zijn herkend, aangehouden en gehoord voor openlijke geweldpleging. Zij zouden Heracles supporters hebben geslagen en/of geschopt. Ook nadat ze door de politie meerdere keren waren verwijderd en/of aangesproken, kwamen ze terug en zouden ze door zijn gegaan met slaan en/of schoppen. Het dossier tegen deze twee verdachten is opgemaakt. Het betreft een 25-jarige man uit Zwolle en een 26-jarige man uit Nijverdal.

Tijdens de ongeregeldheden zou een Ajax supporter tegen het hoofd zijn getrapt door een Heracles supporter. De man raakte hierdoor buiten westen. Op basis van de beelden is de verdachte herkend, aangehouden en gehoord betreffende zware mishandeling/poging doodslag. Het dossier tegen deze verdachte is opgemaakt. Het betreft een 21-jarige man uit Wierden.

Een bezoeker zou tijdens de ongeregeldheden door een Ajax supporter van de trap zijn geduwd. Door de duw zou het slachtoffer over de stoeltjes in het stadion heen gevallen zijn en enkele rijen lager op een stoeltje terecht zijn gekomen. Dossier tegen de verdachte is opgemaakt.  Het gaat om een 32-jarige man uit Nijverdal.

Tijdens de ongeregeldheden stonden politieagenten op linie om Heracles en Ajax supporters uit elkaar te houden. Meerdere Heracles supporters zouden een ijzeren afvalbak van de muur hebben getrokken en deze in de richting van Ajax supporters hebben gegooid terwijl de agenten op linie er tussenin stonden. Drie agenten liepen hierdoor letsel op waarvan een agent zwaar letsel. Een van de supporters is op de beelden herkend en is door de politie aangehouden. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Ook tegen deze man is dossier opgemaakt. Het gaat om een 24-jarige man uit Almelo. Deze man is ook aangehouden voor de openlijke geweldpleging eerder in dit bericht. 

(2021509487)
(2021525041)
(2021525048)
(2021525082/hk)