30-jarige man veroordeeld voor drie jaar cel na reeks overvallen

30-jarige man veroordeeld voor drie jaar cel na reeks overvallen

Geplaatst op 2 maart 2022, om 13:11 uur

ARNHEM – De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor betrokkenheid bij gewapende overval op een Jumbo in Nijmegen en 2 andere gevallen van afpersing of diefstal met geweld. De man krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar.

Op 22 juli 2021 werd een supermarkt in Nijmegen overvallen. Een gewapende man kwam het filiaal binnen en maakte een kassalade buit. Vervolgens rende hij samen met de 30-jarige man – die buiten de supermarkt stond te wachten – weg. De man die de overval pleegde is nog niet gevonden door de politie.

Medeplichtig aan overval Jumbo
De 30-jarige man bekende dat hij de man was die buiten de supermarkt stond te wachten. De rechtbank veroordeelt hem voor medeplichtigheid aan de overval. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij op de uitkijk stond.

Afpersing
De man is ook veroordeeld voor het samen plegen van een afpersing te Nijmegen op 11 juli 2021. Daarbij dwongen zij een man die een telefoon kwam kopen – onder bedreiging met een vuurwapen – tot het afgeven van een geldbedrag.

Diefstal met geweld en afpersing
De rechtbank veroordeelt de man verder voor een incident dat plaatsvond in Nijmegen op 9 juli 2021. Daarbij stal hij met geweld – op straat – een telefoon van een voorbijganger. Vervolgens dwong de man de voorbijganger onder dreiging van een vuurwapen geld te pinnen bij een tankstation. Dit geld nam de 30-jarige mee. Volgens de rechtbank maakt de man zich bij dit incident schuldig aan zowel diefstal met geweld als een afpersing.

Celstraf
De advocaat voerde tijdens zijn pleidooi aan dat de man niet eerder voor dergelijke delicten is veroordeeld. Dat is juist. Maar de rechtbank vindt dat in deze zaak alleen een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats is, omdat het gaat om 3 zware misdrijven. In alle gevallen zijn slachtoffers bedreigd met een vuurwapen.

De officier vindt dat de man als medepleger van de overval op de Jumbo moet worden gezien. Hoewel de rechtbank de officier van justitie hierin niet volgt, komt zij vanwege de ernst van de delicten tot dezelfde straf als de officier van justitie eiste. De rechtbank legt een gevangenisstraf van 3 jaar op.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 2 duizend euro betalen aan de man van wie zijn telefoon op 9 juli 2021 is gestolen en gedwongen werd te pinnen.