Drie woningen bestuurlijk gesloten na aanslagen Rotterdam-West

Drie woningen bestuurlijk gesloten na aanslagen Rotterdam-West

Geplaatst op 25 februari 2022, om 17:04 uur

Rotterdam, Capelle aan den IJssel – In het weekend van 5 en 6 februari werden drie woningen in Rotterdam-West belaagd met explosieven en kogels. Bij een van die aanslagen liep een aanwezige in de woning ernstige verwondingen op. In het grote onderzoek dat werd opgestart kwam informatie naar voren met een mogelijke dreiging op drie andere adressen. Uit voorzorg voor bewoners en omwonenden zijn de drie woningen vrijdagmiddag 25 februari bestuurlijk gesloten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag veroorzaakte een explosief rond 04.00 uur grote schade aan een bedrijfspand aan de Jan Luykenstraat. De bovenburen en de mensen die ernaast wonen bleven ongedeerd. Dat gold niet voor een 30-jarige man die in de nacht van zaterdag op zondag een van de aanwezigen was in de woning aan het Piet Paaltjensplein.  Rond 02.20 uur werd daar een zwaar explosief naar binnen gegooid dat binnen tot ontploffing kwam. De man raakte gewond, maar was na behandeling gelukkig weer goed aanspreekbaar. Twee anderen aanwezigen, onder wie een jong kind, konden de woning heelhuids verlaten. Vrijwel gelijktijdig met deze explosie werd een woning vlakbij aan de Jan Kobellstraat onder vuur genomen. De kogelgaten zitten in de ruit en de muur, de bewoner kwam met de schrik vrij.

Onderzoek in volle gang

Er werd direct een groot onderzoek gestart naar de incidenten en de personen die daar achter konden zitten. Tegelijkertijd was er oog voor de bewoners van de wijk en werden samen met de gemeente maatregelen genomen om de veiligheid in de wijk te vergroten, zoals het plaatsen van mobiele camera’s en extra politietoezicht. Het onderzoek is nog altijd in volle gang. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Zorg voor bewoners

In het onderzoek kwam informatie naar voren dat er een mogelijke dreiging was naar nog twee adressen in Rotterdam-West en een in Capelle aan den IJssel. De rechercheurs zijn daarover in gesprek gegaan met de bewoners van die panden. De burgemeesters van Rotterdam en Capelle aan den IJssel hebben uit zorg voor hen, maar ook voor de omwonenden besloten dat het veiliger is om de woningen per direct bestuurlijk te sluiten. Dat is voorlopig voor vier weken, waarin niemand de woning in of uit mag. Na deze termijn zal opnieuw gekeken worden naar het risicobeeld.

Hoe kunt u helpen?

Om deze zaken op te lossen is meer informatie van cruciaal belang. Weet u iets over deze gebeurtenissen, is u iets opgevallen of heeft u camerabeelden van bijvoorbeeld deurbel of dashcam? Denkt u iets te weten over de aanleiding van dit geweld? Deel het alstublieft met ons. Ga in gesprek met de wijkagent, deel het via het tipformulier of bel met de opsporingstiplijn.

Ook anonieme informatie kan waardevol zijn

Het kan zijn dat u het spannend vindt om iets te vertellen omdat u bijvoorbeeld de betrokkenen kent. Denk er dan eens over na of u volledig anoniem uw informatie wil delen via M. of een vertrouwelijk gesprek wil voeren met Team Criminele Inlichtingen. Help ons de verdachten te vinden en dit geweld te stoppen.

De burgemeesters van Rotterdam en Capelle aan den IJssel hebben op advies van de politie drie woningen bestuurlijk gesloten.