Celstraf geëist tegen bewaker voor ontucht met arrestante in politiecel

Celstraf geëist tegen bewaker voor ontucht met arrestante in politiecel

Geplaatst op 23 februari 2022, om 17:52 uur

De 30-jarige politiemedewerker Sezay y. wordt ervan verdacht dat hij een 22-jarige arrestante heeft misbruikt, zo laat het Openbaar Ministerie weten. De voormalig politiemedewerker ontkent het verhaal.

De voormalige politiemedewerker zelf zegt dat hij dom is geweest dat hij het protocol en de werknotitie niet heeft opgevolgd (en gelezen) om met twee personen naar de cel te gaan, maar hij stelt haar met geen vinger te hebben aangeraakt. “Ik vond haar niet eens aantrekkelijk”, zei de man uit Eindhoven woensdag in de Rotterdamse rechtbank, waar hij moest terechtstaan.

“Ze heeft dit alleen gedaan omdat zij strafvermindering wilde krijgen. Dat heeft ze ook gekregen, twaalf maanden minder”, zei Y. De vrouw was die bewuste dag, op 12 augustus, samen met haar partner het cellencomplex binnengebracht op verdenking van een overval.

Naakt in haar cel
“Soms zijn er momenten dat je denkt dat je alles hebt gezien, maar dan krijg je dit op je bordje. Dit is de meest bijzondere zaak in mijn 23-jarige carrière als officier van justitie”, aldus mr. Ronald Steen, die een gevangenisstraf eiste van twintig maanden tegen de arrestantenverzorger. Verkrachting is volgens hem niet bewezen, maar wel ontucht met iemand die aan de zorg van de verdachte was toevertrouwd.

Hoewel de vrouw in het arrestantencomplex opmerkelijk gedrag vertoonde, naakt in haar cel zat en er geen moeite mee had dat te tonen, wordt haar verhaal volgens justitie ondersteund door camerabeelden. Daarnaast is op haar slipje een dna-spoor gevonden van Y., én van vier andere personen. Ook de speciale spermahond Ziva van de politie sloeg aan op het lakentje dat de vrouw in haar cel had. „De hond rook echter beter dan wat het Nederlandse Forensisch Instituut heeft kunnen zien”, zei Steen over het feit dat het NFI geen sporen van sperma vond op het betreffende lakentje.

Schadevergoeding
Y. zegt bij de briefing niet te hebben gehoord over de waarschuwingen die over de vrouw waren gegeven. Hij noemde zijn werk die nachtdienst ’laks en dom’. Ook noteerde hij niets in het logboek over het gedrag van de vrouw. Waarom hij zo vaak in cel 40 is geweest, kon Y. de rechtbank niet vertellen omdat zijn geheugen hem in de steek liet. Wel weet hij zich te herinneren dat de vrouw moest huilen en dat hij haar op haar gemak wilde stellen.

De vrouw eist een schadevergoeding van 25.000 euro. De vrouw vertelde dat haar door het misbruik ernstig leed was aangedaan en dat ze daaraan nog steeds dagelijks wordt herinnerd. “Totale bullshit”, noemde Y. dat. “Als iemand schadevergoeding moet hebben, dan ben ik het wel, na wat die persoon mij heeft aangedaan.”

De man zegt na afloop van zijn eigen strafzaak aangifte tegen de vrouw te willen doen.