Advocaat: gijzelnemer Apple Store Amsterdam overleden

Advocaat: gijzelnemer Apple Store Amsterdam overleden

Geplaatst op 23 februari 2022, om 21:24 uur

De man die gisteravond urenlang een groep mensen gijzelde in de Apple Store in Amsterdam, is de 27-jarige Abdel Rahman A.. De gijzelnemer is inmiddels overleden, zo laat de advocaat weten tegenover Het Parool.

De gijzelnemer werd dinsdag na een gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein aangereden door een arrestatieteam is woensdagavond in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. Dat laat advocaat Jan-Kees van den Brink op verzoek van de moeder van A. weten aan Het Parool. “Hij was niet meer aanspreekbaar en is inmiddels overleden,” zegt Van den Brink.

De raadsman stond A. in het verleden meermaals bij in strafzaken. Omdat A. niet bij kennis is geweest, heeft hij niet om een advocaat kunnen vragen. Van den Brink benadrukt dan ook dat hij namens de moeder van A. spreekt en niet namens zijn oud-cliënt.

Overleden
De gijzeling duurde vijf uur en kwam tot een ontknoping toen A. omstreeks 22:30 uur om water vroeg. Toen dat via een robot voor de deur werd bezorgd, kreeg de gegijzelde de opdracht het water te pakken, maar hij nam de benen. A. rende hem achterna, waarna een lid van een arrestatieteam vol gas gaf en A. hard aanreed. De gijzelaar kwam hiermee ongedeerd vrij en ook ongeveer 65 anderen in het pand konden ontkomen.

De gijzelnemer werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis en is tot zijn overlijden niet meer bij kennis geweest. “Het belangrijkste is nu dat de moeder van Abdel Rahman de pers verzoekt om de familie met rust te laten,” aldus Van Den Brink.