Na overlijden baby: vader uitbaatster kinderdagverblijf aangehouden voor slagen met dood tot gevolg

Na overlijden baby: vader uitbaatster kinderdagverblijf aangehouden voor slagen met dood tot gevolg

Geplaatst op 19 februari 2022, om 14:07 uur

BELGIË – De vader van de uitbaatster van de crèche ’t Sloeberhuisje in de Gentse deelgemeente Mariakerke is aangehouden door de onderzoeksrechter voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden. De vrouw zelf is vrijgelaten onder voorwaarden. In het kinderdagverblijf raakte een baby van 6 maanden op woensdag ernstig gewond: het meisje overleed gisteren.

Het meisje was woensdag door de mug naar de spoeddienst van het ziekenhuis gebracht, na een oproep vanuit het kinderdagverblijf in Mariakerke. De baby had een ernstig hersentrauma opgelopen in onduidelijke omstandigheden. Vrijdag bevestigde het parket dat het meisje overleden is.

Het Oost-Vlaamse parket had donderdag een wetsarts aangesteld en de onderzoeksrechter liet de crèche verzegelen. Er vond een uitgebreid onderzoek in de crèche plaats en drie verantwoordelijken werden opgepakt. Het ging om de uitbaatster D.V., haar vader R.V. en een medewerkster. Ze brachten een nacht in de cel door en verschenen vrijdag voor de onderzoeksrechter in Gent.

‘Shakenbabysyndroom’
De onderzoeksrechter heeft de vader van de uitbaatster aangehouden voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk om te doden. Dat bevestigt het parket Oost-Vlaanderen. De vrouw zelf is vrijgelaten onder voorwaarden, maar ze werd in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding. De derde opgepakte verdachte, een medewerkster van de crèche, mocht beschikken.

De speurders gaan ervan uit dat het kind overleed aan shakenbabysyndroom en dat de vader daarvoor verantwoordelijk is. Een autopsie op het slachtoffer moet meer duidelijkheid brengen.

‘t Sloeberhuisje werd in 2016 al eens failliet verklaard, maar maakte later een doorstart. In het verleden werden al meerdere klachten ingediend tegen het kinderdagverblijf.