Wat zijn de meest voorkomende redenen voor ambulance-inzet bij voetbalwedstrijden?

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor ambulance-inzet bij voetbalwedstrijden?

Geplaatst op 3 augustus 2024, om 00:00 uur

Het is de populairste sport van Nederland, maar helaas hangt aan deze teamsport ook een keerzijde. Net zoals bij alle sporten die je kunt beoefenen, kun je ook tijdens het voetballen een blessure oplopen of zelfs in een ambulance terechtkomen. In dit artikel bekijken we wat de meest voorkomende oorzaken zijn voor het uitrukken van de ambulance tijdens een voetbalwedstrijd. Niet alleen tijdens professionele matches, maar ook gewoon tijdens een vriendschappelijk potje.

Meest voorkomende blessures Nederlandse sporters

Voordat we ingaan op het uitrukken van de ambulance vanwege ernstig letsel, eerst een blik op de meest voorkomende sportblessures. Als we kijken naar alle sporten die Nederlanders uitvoeren, dan krijgt 11% weleens te maken met een blessure. Het gaat dan om inwoners die wekelijks een sport beoefenen.

Er is ook een overzicht van de Overheid uit 2023, waarin staat welke lichaamsdelen tijdens het sporten het vaakst gewond raken. Als we dus op voetbal inzetten, dan is de kans op letsel aan de knie het grootst met een percentage van 26%. Daarna zijn dit het been, de enkel, de schouder, de voet, en de rug en/of wervels. In het laatste geval, en ook bij hoofd- en nekletsel, is het natuurlijk belangrijk om erg voorzichtig te zijn. Dit gezegd hebben is het tijd om terug te keren naar het voetbal en letsel waarvoor een ambulance nodig is, al is het uit voorzorg.

Waarom moet de ambulance het meest uitrukken tijdens een voetbalwedstrijd

Voor het inschakelen van een ambulance tijdens een voetbalwedstrijd moet er, net zoals in iedere andere situatie, een (potentiële) levensbedreigende situatie zijn. Een geblesseerde knie of een gebroken been is dat dus niet.

Hersenschudding

Een van de meest voorkomende redenen voor ambulance inzet tijdens het voetbal is een hersenschudding. Ze komen namelijk behoorlijk vaak voor en kunnen zorgen voor klachten die nog erg lang aanhouden. Ook is het lastig om in te schatten hoe ernstig een situatie is, zeker als de voetballer in kwestie het bewustzijn verliest. Een hersenschudding tijdens het voetbal is eenvoudig op te lopen, bijvoorbeeld door een bal of een botsing met een andere speler. Door een klap op het hoofd worden de hersenen letterlijk door elkaar geschud. En dan hebben we het nog niet eens over het letsel bij het publiek van voetbalwedstrijden, want ook dit is een reden dat ambulancemedewerkers in actie moeten komen.

Hartproblemen

Een tweede voorkomende reden is hartproblemen. Iets waarbij altijd het zekere voor het onzekere moet worden genomen en de reden dat overal in Nederland AED’s zijn. Een hartaanval kan allerlei oorzaken hebben en ook voorkomen tijdens het voetballen. Er zijn zelfs veel profvoetballers die kampen met hartproblemen, zonder dat men weet wat de oorzaak is. Waaronder Nwankwo Kanu, Abdelhak Nouri en Xavier Mbuyamba. Wat aangeeft dat hartproblemen ook voorkomen bij jonge voetballers.

Nek- en wervelletsel

Tenslotte een derde categorie waarvoor de ambulance vaker in actie moet komen tijdens voetbalwedstrijden. Dit is namelijk nek- en rugletsel, waarbij het essentieel is dat de voetballer niet beweegt totdat bepaalde zaken zijn onderzocht en uitgesloten. Voetbal is een zeer explosieve sport, en het is erg gevaarlijk als een flinke blessure aan de nek en/of rug geen medische aandacht krijgt.