OM eist jarenlange celstraffen voor in- en uitvoer ruim 1.360 kilo cocaïne en witwassen
Geplaatst op 24 januari 2024, om 13:53 uurBINNENLAND – Het OM heeft vandaag een celstraf van negen jaar geëist tegen een 32-jarige man uit Rusland die verdacht wordt van in- en uitvoer van drugs. Samen met zijn eveneens 32-jarige medeverdachte uit Purmerend zou hij ruim 1.360 kilo cocaïne vanuit Brazilië Nederland hebben in- en uitgevoerd. Tegen de medeverdachte, die ook van witwassen wordt verdacht, eiste het OM acht jaar cel.
Samen met anderen hebben de verdachten zich naar het standpunt van het OM schuldig gemaakt aan de invoer, uitvoer, het vervoeren en voorhanden hebben van 1362,9 kilogram cocaïne die verborgen was in een lading zeezout afkomstig uit Brazilië. De drugs was, verspreid over twee containers, met een schip vanuit Brazilië via de Westerschelde naar de haven van Antwerpen vervoerd.
TCI-informatie
De zaak is aan het rollen gekomen nadat bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie informatie binnenkwam dat de 32-jarige man die inmiddels in Rusland woont zich met de handel in cocaïne bezighield. Ook zou hij cryptotelefoons bezitten en zou hij 200.000 euro in de handel hebben geïnvesteerd.
Die informatie was aanleiding om een onderzoek te starten. Er werd in de auto van de verdachte afluisterapparatuur geplaatst en verdachte werd geobserveerd. De juistheid van de TCI-informatie werd bevestigd, mede door inbeslaggenomen telefoons van anderen waarin gesprekken werden aangetroffen waaraan ook de verdachten deelnamen. Uit vele chatberichten werd duidelijk dat beide verdachten betrokken waren bij het binnenhalen, het uithalen en verdere vervoer en verkoop van deze twee partijen.
Verzakte lading
Op 29 en 30 januari 2020 lukte het de ingeschakelde uithalers de drugs uit een van de twee containers te halen. Dat gebeurde door de container eerst naar een loods in de buurt te vervoeren, daar de drugs eruit te halen en vervolgens de container, voorzien van een kopie-verzegeling, weer terug te brengen. De politie trof de volgende dag geen drugs aan in de container, wel viel het op dat de zakken in het middelste deel van de lading verzakt waren. Op die plek had dus eerder de drugs verstopt gezeten. De tweede container kon – met de drugs – door de Belgische politie worden onderschept.
De officier zei in haar requisitoir dat cocaïne een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid vormt. In deze zaak ging het om zo’n grote hoeveelheid dat deze partij wel bestemd moet zijn geweest voor de verdere verspreiding en handel. “Extra kwalijk is het dat de verdachte die in Rusland woont de handel in cocaïne normaliseert en haast romantiseert.” Omdat hij over geld beschikt om te investeren staat hij nog een tree hoger op de organisatieladder. Alles afwegende eiste de officier tegen hem negen jaar celstraf.
Voor zijn medeverdachte is daarnaast ook witwassen bewezenverklaard. Van witwassen gaat in zijn algemeenheid een maatschappij ontwrichtende werking uit. Het vormt een bedreiging voor de legale economie en het tast de integriteit van het financiële en economische verkeer ernstig aan. Het OM heeft alles afwegende tegen de medeverdachte een celstraf van acht jaar geëist.
Foto: Archief