Jongen krijgt 14 maanden cel voor doodsteken tiener na ruzie

Jongen krijgt 14 maanden cel voor doodsteken tiener na ruzie

Geplaatst op 29 juni 2023, om 22:04 uur

HOORN – Een 17-jarige jongen heeft donderdag veertien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd gekregen voor het neersteken van een 14-jarige jongen bij een school in Hoorn. Het slachtoffer overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis. Dit gebeurde in oktober van vorig jaar. De twee hadden ruzie over een kledingruil.

Het slachtoffer wilde zijn broek weer terug, waar de verdachte niet in meeging, schetst de rechtbank. Op 24 oktober vochten de twee en twee dagen later, op de 26e, wachtte de verdachte het slachtoffer op bij de uitgang van diens middelbare school.

“Na een woordenwisseling gingen de twee jongens opnieuw met elkaar in gevecht. Tijdens het gevecht stak de verdachte het slachtoffer met een mes in de borststreek”, aldus de rechtbank. Het slachtoffer overleed op 30 oktober aan zijn verwondingen.

De rechtbank heeft de tiener veroordeeld voor doodslag. “Hij heeft in een opwelling met een messteek de toekomst van het slachtoffer weggenomen.” Het wordt “extra wrang” genoemd dat de aanleiding een simpele kledingruil was. “Uit de slachtofferverklaringen die de zus en de moeder van het slachtoffer tijdens de zitting hebben voorgelezen, blijkt dat de familie van het slachtoffer het zwaar heeft met het verwerken van het veel te vroege verlies van hun dierbare.”

De verdachte heeft een angststoornis en een verstandelijke beperking, daardoor wordt de doodslag hem in verminderde mate toegerekend.