Halve finale scheidsrechter Nederland-Engeland eerder betaald voor Matchfixing

Halve finale scheidsrechter Nederland-Engeland eerder betaald voor Matchfixing

Geplaatst op 10 juli 2024, om 22:59 uur

BUITENLAND – De Duitse scheidsrechter Felix Zwayer heeft vandaag de halve finale tussen Nederland en Engeland geleidt, maar hij is eerder betrokken geweest bij een groot omkoopschandaal in de Bundesliga. Zo schrijft De Telegraaf op haar website.

Op 18 mei 2006, net voor het WK in Duitsland, werd Zwayer voor zes maanden geschorst door de Deutsche Fussball Bund (DFB) vanwege zijn betrokkenheid bij matchfixing. Dit vonnis is later van de DFB-website verdwenen. De zaak kwam opnieuw onder de aandacht toen de Engelse voetballer Jude Bellingham drie jaar geleden twijfels uitte over Zwayer’s beslissingen. Bellingham kreeg een boete van 40.000 euro voor zijn uitspraken.

In 2004 was Zwayer bevriend met scheidsrechter Robert Hoyzer uit Berlijn, die betrokken was bij een groot gokschandaal. Hoyzer werkte samen met de Kroatische gokmaffia en voerde illegale deals uit in Café King aan de Kürfürstendamm. Zwayer profiteerde van deze deals. Hoyzer stelde voor om bij een wedstrijd tussen Wuppertaler SV en Werder Bremen kritische situaties te vermijden en gaf Zwayer hiervoor 300 euro.


Het DFB-vonnis vermeldt dat Zwayer de pogingen van Hoyzer om hem erbij te betrekken niet heeft tegengesproken. Achteraf bleek dat Zwayer en Hoyzer samen als lijnrechters werkten bij andere gemanipuleerde wedstrijden. Scheidsrechter Dominik Marks bekende geld te hebben aangenomen voor een wedstrijd tegen Duisburg en vroeg Zwayer om ook deel te nemen. Zwayer zweeg hierover en meldde niets aan de DFB.

Zwayer was in 2004 de vaste partner van Hoyzer, die vele wedstrijden in de tweede en derde Bundesliga manipuleerde voor geld en andere beloningen. Hoyzer kreeg een levenslange schorsing en Zwayer accepteerde in november 2005 een geldstraf van de Duitse justitie. De DFB stelde dat Zwayer niet alleen geld aannam, maar ook lange tijd niets meldde over de manipulaties van Hoyzer, wat normaal gesproken zijn internationale carrière als scheidsrechter zou hebben gediskwalificeerd.

Bij een wedstrijd tussen SC Paderborn en Chemnitz in 2004 kreeg Hoyzer 8.000 euro van de gokmaffia en instrueerde Zwayer dat Paderborn voor de rust moest leiden. Zwayer hield deze informatie bijna een jaar geheim.