Vier jaar celstraf geëist na ongeval met twee doden (77 en 84)

Vier jaar celstraf geëist na ongeval met twee doden (77 en 84)

Geplaatst op 13 juni 2024, om 13:45 uur

ALKMAAR – Donderdag heeft de officier van justitie voor de rechtbank in Alkmaar vier jaar gevangenisstraf geëist tegen Maarten M., die onder invloed een verkeersongeval veroorzaakte waarbij twee vrouwen van 77 en 84 jaar om het leven kwamen. Daarnaast eist het Openbaar Ministerie (OM) een rijverbod van vier jaar na het uitzitten van zijn straf.

Het ongeval vond plaats op 26 januari 2022, rond 23.00 uur, nadat M. een pakje sigaretten had gekocht bij een tankstation aan verkeersplein Kooimeer. Volgens getuigen scheurde zijn auto „met piepende banden” en hoge snelheid de stad in vanaf de rotonde. Gegevens uit de airbag van zijn auto toonden aan dat hij 120 kilometer per uur reed op een weg met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Kort daarna botste hij met 89 kilometer per uur op de auto waarin de twee slachtoffers zaten.

De 77-jarige bestuurster van deze auto had op de kruising geen voorrang, maar onderzoek wees uit dat M.’s auto nog niet zichtbaar was toen zij optrok. De bestuurster overleed dezelfde avond aan haar verwondingen, terwijl haar passagier de volgende dag in het ziekenhuis overleed. De twee vrouwen waren op weg naar huis na een klaverjasavondje, aldus de Telegraaf.

M., die op de bewuste avond ongeveer anderhalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken, beweert zich niets van het ongeluk te herinneren. Hij ontkende betrokken te zijn geweest bij een racewedstrijd met een andere Mercedes, ondanks getuigenverklaringen die dit suggereerden. Het OM vond echter geen aanwijzingen voor een straatrace en beschuldigde M. van roekeloos rijgedrag en stoerdoenerij.

De advocaat van M. vond de eis van het OM te zwaar en vroeg om 240 uur werkstraf gecombineerd met een lange voorwaardelijke gevangenisstraf. De uitspraak wordt verwacht op 27 juni.

Foto’s: Michel van Bergen