Gevangenisstraf geëist voor man(19) die basisschool in lichterlaaie zette

Gevangenisstraf geëist voor man(19) die basisschool in lichterlaaie zette

Geplaatst op 30 mei 2024, om 13:30 uur

DEN HAAG – Een zware vuurwerkbom, waaraan een flesje met een brandbare vloeistof was bevestigd, zette in de nieuwjaarsnacht een basisschool in Den Haag in lichterlaaie. De 19-jarige man die dit explosief naar binnen gooide, stond donderdag voor de rechter.

In de nieuwjaarsnacht gooiden een groep verdachten meerdere keren zwaar vuurwerk naar de Anne Frankschool in Den Haag. Nadat de eerste aanval een raam had doen springen, werd bij de tweede aanval vuurwerk naar binnen gegooid, ditmaal met een flesje met brandbare vloeistof eraan vastgebonden. Dit leidde tot een heftige explosie en een korte, hevige brand die enorme schade veroorzaakte.

Op een filmpje is te zien dat de 19-jarige man het explosief naar binnen gooit. De verdachte bekende en verklaarde dat hij zich had laten meeslepen en opjutten door de groep om hem heen. Desondanks acht het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf passend, rekening houdend met de jonge leeftijd van de verdachte. De officier van justitie eiste 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Een 15-jarige jongen, die de lont van het explosief aanstak, is eerder al door de rechter veroordeeld. Hij stond ook terecht voor andere feiten, zoals openlijk geweld en winkeldiefstal. De rechter legde hem 160 dagen jeugddetentie op (waarvan 90 voorwaardelijk) en een leerstraf van 40 uur. Andere personen in de groep, die de twee aanspoorden en instructies gaven, zijn onbekend gebleven.