Man (44) pleegt seksueel misbruik met leerling (17) in klas

Man (44) pleegt seksueel misbruik met leerling (17) in klas

Geplaatst op 23 mei 2024, om 15:33 uur

DEN BOSCH – Een 44-jarige voormalig docent van een Mbo-opleiding in Den Bosch zou een minderjarige leerling seksueel misbruikt hebben en van één van de seksuele contactmomenten een filmpje hebben gemaakt. Een medeleerling zou daarnaast ooggetuige zijn geweest van orale seks in het klaslokaal. De gebeurtenis vond plaats in maart 2023. Donderdag stond de man terecht. Het Openbaar Ministerie eist 30 maanden cel en een beroepsverbod.

De zaak komt aan het licht als een leerling melding maakt bij de school over geruchten die de ronde doen. Volgens deze geruchten zouden de docent en het slachtoffer hechter zijn dan in een dergelijke verhouding gepast zou zijn. De roddels zouden ondersteund worden door chatgesprekken en een filmpje waarin seksuele handelingen tussen de docent en het slachtoffer te zien zijn. De school doet daarop aangifte bij de politie.
Tegen de 44-jarige docent R.L. uit Tilburg is donderdag voor de rechtbank in Den Bosch twintig maanden cel geëist voor het seksueel misbruiken van een 17-jarige leerlinge. Dat gebeurde vorig jaar maart toen de man nog lesgaf op het Koning Willem I-college in Den Bosch. De docent ontkent dat hij ooit seks met haar heeft gehad.

Uit het onderzoek van de politie blijkt dat een vriendin van het slachtoffer getuige is van de seksuele handelingen tussen leerling en docent. Zij werd daardoor in een benarde positie gebracht. Het slachtoffer is een kwetsbaar meisje en de verdachte zou voor haar niet alleen een docent, maar ook een vertrouwenspersoon zijn. De officier van justitie: ‘Verdachte verwierf als docent een heel bijzondere positie. Hij gaf haar niet alleen onderwijs en was niet alleen 2,5 keer zo oud als zij, wat op zichzelf al tot een ongelijkwaardige verhouding leidt. Hij was haar veilige haven in een verder voor haar héél onveilige wereld. Hij had een sleutelpositie kunnen vervullen in haar verdere ontwikkeling, een heel positieve factor kunnen zijn in haar getraumatiseerde leven. Hij deed het tegenovergestelde.’
Zowel verdachte als het slachtoffer ontkennen het misbruik.

Naar oordeel van het OM is het bewijs voor het misbruik echter overtuigend aanwezig. Dat blijkt uit de getuigenverklaringen, talloze appberichten en het filmpje. De officier van justitie eist daarom een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Om herhaling te voorkomen is daarnaast een beroepsverbod geëist. De rechter doet over twee weken uitspraak.