Grote brand na blikseminslag in boerderij met rieten dak

Grote brand na blikseminslag in boerderij met rieten dak

Geplaatst op 20 mei 2024, om 09:05 uur

DEN DUNGEN – Een blikseminslag heeft zondagavond een grote brand veroorzaakt in het dak van een woning aan de Bramerslandstraat in Den Dungen.

Het betreft een woonboerderij met een pannendak dat deels met riet is bedekt. De brand brak iets voor 20.00 uur uit. Op X (voorheen Twitter) melden mensen dat er rond die tijd een harde knal te horen was. De brandweer rukte met meerdere wagens uit, onder andere uit Berlicum, Den Bosch en Sint-Michielsgestel. De brand zit vooral in de rieten kap, waardoor een gespecialiseerde ploeg van de brandweer Gelderland-Midden ter plaatse kwam om te helpen.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio legde uit dat riet het blussen lastig maakt omdat het juist water tegenhoudt. “Het heeft weinig zin om hier dan een straal met water op te zetten.”

Er waren geen mensen meer aanwezig in de woonboerderij en niemand raakte gewond. Uit het dak komt vooral veel rook, maar er zijn nog geen vlammen zichtbaar. Volgens de woordvoerder komt dat omdat de vlammen verstopt zitten in het riet. De rook kan voor overlast zorgen in het dorp, en in de omgeving worden metingen uitgevoerd. De brandweer en politie houden ook een oogje in het zeil bij een verzorgingshuis dat in de richting van de wind ligt. De veiligheidsregio adviseert omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen.

Foto’s: Bart Meesters