Onderzoek aangifte Maxime Meiland afgerond

Onderzoek aangifte Maxime Meiland afgerond

Geplaatst op 17 mei 2024, om 21:43 uur

BINNENLAND – Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar een aangifte door Maxime Meiland afgerond. De bekende tv-persoonlijkheid deed in januari 2024 aangifte van verkrachting. Onderzoek heeft hiervoor geen ondersteunend bewijs opgeleverd, de zaak is afgesloten.

Meiland (28) deed op 12 januari 2024 aangifte van verkrachting, waarover ze had geschreven in een eerder verschenen boek. Het misdrijf zou hebben plaatsgevonden in Lisse in de zomer van 2010. Naar aanleiding van de aangifte heeft de zedenpolitie uitgebreid onderzoek gedaan onder leiding van een officier van justitie. Prangende punt daarbij was om vast te stellen, 13,5 jaar na dato, of op dat moment in 2010 sprake is geweest van dwang. Dat is een wettelijke vereiste om tot een bewezenverklaring van verkrachting te komen.

In het onderzoek is aangeefster gehoord, zijn overhandigde stukken gelezen en zijn meerdere getuigen gehoord. Dit onderzoek heeft geen informatie opgeleverd die de aangifte op het punt van dwang ondersteunt. Het Openbaar Ministerie komt daarom niet tot een verdenking van verkrachting.

Aangeefster en haar advocaat zijn inmiddels over deze beslissing geïnformeerd door de officier van justitie.

Aangifte smaad
Eerder deed een 29-jarige man aangifte van smaad, vanwege de betreffende passages in het boek. Die aangifte is in februari door het Openbaar Ministerie geseponeerd. In dat onderzoek is niet gekeken of wat werd geschreven waar is of niet, er is alleen beoordeeld of de schrijfster hem publiekelijk heeft willen beschuldigen. Wat het OM betreft was daarvan geen sprake.

Bij smaad gaat het erom of je iemand publiekelijk, buiten een kring van eventuele ingewijden, beschuldigt. Daarvan was geen sprake. In het boek werd niemand bij naam genoemd, bij media-optredens werd dat evenmin gedaan. Meiland heeft verteld wat haar naar eigen zeggen is overkomen, maar zonder daarbij iemand publiekelijk als schuldige aan te wijzen.