Vader veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor ontvoering Insiya (2) naar India

Vader veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor ontvoering Insiya (2) naar India

Geplaatst op 14 mei 2024, om 09:47 uur

ALMERE – De vader van het meisje Insiya is door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8,5 jaar vanwege zijn rol in het plannen en medeplegen van haar ontvoering naar India en het onttrekken van Insiya aan het gezag van haar moeder. Zijn medeplichtigen hebben straffen gekregen die oplopen tot 4 jaar. In hoger beroep heeft het hof deze beslissing genomen, terwijl het Openbaar Ministerie tot 9 jaar cel had geëist en de rechtbank eerder een straf van 9 jaar had opgelegd. Het hof heeft besloten tot een strafvermindering van 6 maanden vanwege de lange duur van het proces.

De vader had een groep van zeven personen samengebracht in een speciaal opgerichte projectorganisatie. Van deze groep stonden er nog vijf terecht in hoger beroep, aan wie het hof de volgende straffen oplegde: verdachte C. en E.S. elk 4 jaar, verdachte B. 3 jaar, verdachte V. 9 maanden en verdachte L.S. kreeg 4 weken cel en een taakstraf van 240 uur.

Verdachte V. had vóór de ontvoering observaties uitgevoerd en gaf het sein voor actie toen hij meldde dat Insiya’s moeder was vertrokken. Verdachte L.S. nam deel aan enkele voorbesprekingen en was de bestuurder van een van de vluchtauto’s, waarin hij een van de ontvoerders die Insiya uit het huis haalde, vervoerde. Het hof oordeelde dat het projectmatige karakter van de ontvoering aanzienlijk bijdroeg aan de ernst en strafbaarheid van de feiten. Insiya werd plotseling en methodisch uit haar vertrouwde omgeving ontvoerd door een team met politie- en militaire expertise, wat de impact van de gebeurtenis op haar en haar dierbaren versterkte. De moeder van Insiya leeft al bijna 8 jaar met het immense verlies van haar dochter, wat de ontvoering een uitzonderlijk ernstige zaak maakt.

Foto: Politie