Gevangenisstraffen geëist voor cocaïnesmokkel met behulp informatie douanemedewerker

Gevangenisstraffen geëist voor cocaïnesmokkel met behulp informatie douanemedewerker

Geplaatst op 14 mei 2024, om 16:09 uur

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen een 57-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel, beschuldigd van het doorspelen van informatie over containertransporten aan een vermeende drugsbende. Haar 28-jarige zoon, eveneens betrokken bij de zaak, hangt een gevangenisstraf van 7 jaar boven het hoofd. Tegen de 49-jarige Rotterdammer, die de informatie ontving, is 12 jaar cel geëist. Hij wordt beschouwd als de organisator achter de smokkel van verdovende middelen via de haven van Rotterdam.

De zoon zou meermaals informatie over verdachte transporten hebben opgevraagd bij zijn moeder, een douanemedewerker, en zelfstandig in haar systemen hebben gezocht. De 49-jarige man betaalde hem voor deze informatie, waarvan een deel ook naar de moeder ging. De officier van justitie benadrukte dat de vrouw haar positie binnen de douane ernstig heeft misbruikt en daarmee de inspanningen om cocaïne-invoer tegen te gaan heeft ondermijnd. De zoon zou voor het snelle geld zijn gevallen en samen met zijn moeder actief aan de corruptie hebben deelgenomen.

De 49-jarige Rotterdammer heeft volgens het OM bijna een jaar lang actief de invoer en verspreiding van cocaïne gefaciliteerd en geleid. In de strafeis is rekening gehouden met zijn sleutelrol binnen deze criminele activiteiten en het omkopen van een ambtenaar.