Foto update: Demonstranten bezetten UvA, ME start met ontruiming

Foto update: Demonstranten bezetten UvA, ME start met ontruiming

Geplaatst op 13 mei 2024, om 15:51 uur

AMSTERDAM – Verschillende demonstranten hebben maandag het gebouw van de Universiteit van Amsterdam op Roeterseiland bezet, wat resulteerde in een escalatie van protesten. Het universiteitsbestuur heeft gereageerd door aangifte te doen bij de politie, waardoor deze nu kan ingrijpen. Als voorzorgsmaatregel heeft de UvA ook de deuren van het Maagdenhuis gesloten.

Honderden demonstranten zijn het gebouw van de UvA op Roeterseiland binnengegaan en hebben meerdere tenten opgezet in de hal van het gebouw. Er wordt herrie gemaakt met een trommel, en kampeerspullen worden het gebouw binnengebracht. Het meubilair van de kantine is naar buiten gesleept, en op verschillende plekken zijn vernielingen aangericht, waaronder graffiti met de tekst ‘van genocide’ op de muur.

Een specifieke vleugel van het gebouw waar het college van bestuur zit, is ook bezet en afgesloten door de actievoerders. De deuren zijn gebarricadeerd met meubels, en bewakingscamera’s worden afgeplakt met stickers. De UvA heeft mensen die niets met de protestactie te maken hebben verzocht het gebouw te verlaten.

Eerder op de dag verzamelden duizenden demonstranten, waaronder studenten en medewerkers van de UvA, zich op de Roeterseilandcampus. De protesten richten zich op de aanpak van eerdere studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza. Vergelijkbare demonstraties vinden plaats in andere universiteitssteden, waarbij de demonstranten oproepen tot het verbreken van banden met Israëlische instituten.

Foto’s: Mizzle Media