Wagensveld slaagt er na eerdere mislukte poging in koran te verbranden

Wagensveld slaagt er na eerdere mislukte poging in koran te verbranden

Geplaatst op 11 mei 2024, om 14:47 uur

ARNHEM – Edwin Wagensveld, voorman van de anti-islamgroepering Pegida, heeft zaterdagmiddag in Arnhem een koranverbranding uitgevoerd als protest tegen de islam. De actie noodzaakte de aanwezigheid van honderden politieagenten in en rond de stad. Een eerdere protestactie van Wagensveld in Arnhem escaleerde eerder. Ondanks een vertraging arriveerde Wagensveld rond 14.00 uur op een parkeerplaats onder een brug aan de rand van het centrum van Arnhem, waar hij toestemming had zijn protest te voeren. Hier waren ongeveer honderd agenten aanwezig, een aantal dat volgens Wagensveld overdreven was.

“Met liefde sta ik hier, tegen de haat,” verklaarde Wagensveld, wijzend op de volgens hem onnodige politie-inzet op last van de burgemeester. “Met veertig agenten had ik ook toegekund.”

Vlak voordat hij het voor moslims heilige boek in een vuurkorf in brand stak, sprak hij met de pers. Tijdens zijn komst werden twee jongemannen boven op de brug gearresteerd door de politie, die bij hen vuurwerk aantroffen.

Hoewel de stad beveiligd was met veel politie, bleef de sfeer in het centrum rustig. Het verkeer nabij de demonstratieplek werd korte tijd onderbroken, maar is inmiddels weer hervat.

Foto’s: Timo Bouman/Persbureau Heitink