Studenten in tenten op grasveld bij UvA op Roeterseiland: “Gaza Solidariteitskamp”

Studenten in tenten op grasveld bij UvA op Roeterseiland: “Gaza Solidariteitskamp”

Geplaatst op 6 mei 2024, om 19:30 uur

AMSTERDAM – Bij het Roeterseiland, een van de locaties van de Universiteit van Amsterdam, hadden ongeveer 200 studenten een Gaza Solidariteitkamp opgezet. Op het grasveld stonden vijftien tenten, met studenten die bezig waren met het opzetten van meer. Ze hadden bruggen gebarricadeerd met pallets en spandoeken opgehangen met boodschappen als ‘Gaza Solidariteitskamp’ en ‘staak het vuren nu, beëindig de bezetting’. De politie was aanwezig, maar zou pas ingrijpen als de universiteit aangifte deed.

Ondertussen gingen de colleges gewoon door. De universiteit zei dat ze aangifte zou doen als de studenten van plan waren in de tenten te overnachten.

In de buurt vond ook de Jom Hasjoa Herdenking plaats, waarbij de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werden herdacht. De Mobiele Eenheid was aanwezig om mogelijke ordeverstoringen te voorkomen.

Deze actie volgde op soortgelijke acties op Amerikaanse universiteiten, waar studenten een staakt-het-vuren in Gaza eisten en kritiek uitten op de regering van president Biden vanwege de banden met Israël. Bij de UvA uitten de studenten ook kritiek op de Nederlandse staat vanwege diens rol in het conflict.

Foto’s: Mizzle Media / mvb