Vier aanhoudingen tijdens dodenherdenking op de Dam, politie tevreden

Vier aanhoudingen tijdens dodenherdenking op de Dam, politie tevreden

Geplaatst op 5 mei 2024, om 08:18 uur

AMSTERDAM – De Amsterdamse politie kijkt met tevredenheid terug op het verloop van de Nationale Herdenking op de Dam. Op en rond de Dam werden vier personen aangehouden.

Een 53-jarige man uit Amstelveen werd bij aanvang van het stiltemoment aangehouden op het moment dat hij een spandoek tevoorschijn haalde. Politiemensen grepen direct in en konden door hun adequate handelen een verstoring voorkomen. In de omgeving werden kort daarna nog twee personen aangehouden, een man en een vrouw met de Ugandese nationaliteit, die vermoedelijk bij de man met het spandoek hoorden.

Kort na het stiltemoment werd nog een aanhouding verricht op de Dam. Deze aanhouding kwam tot stand nadat er via 112 een melding was binnengekomen dat iemand op de Dam via zijn livestream op TikTok uitingen deed waardoor het vermoeden bestond dat hij mogelijk voor een verstoring zou kunnen zorgen. Het gaat om een 24-jarige jongen uit Nijmegen.

Eerder op zaterdag werd al een aanhouding verricht in verband met opruiing. Een 41-jarige man wordt ervan verdacht dat hij via sociale media opruiende uitingen heeft gedaan in relatie tot de dodenherdenking op 4 mei. Deze man is na verhoor op zaterdagavond heengezonden.

Foto: Luke Beens / Persbureau Heitink