Tropische buien met onweer vanavond

Tropische buien met onweer vanavond

Geplaatst op 2 mei 2024, om 17:55 uur

BINNENLAND – Onweersbuien maken donderdagmiddag een einde aan twee prachtige zomerse dagen. Het KNMI heeft voor deze weersomstandigheden code geel afgegeven, waarschuwend voor onweer, hagel, en intense regenval. Meteoroloog Jordi Huirne wijst op het potentieel van ‘waterbommen’, krachtige tropische buien waarbij in één minuut evenveel regen kan vallen als normaal gesproken in een hele maand.

Voor wie nog wil genieten van de zomerse warmte, is het aan te raden om donderdagochtend naar buiten te gaan, aangezien het weer dan nog stralend is met temperaturen rond de 27 graden. Echter, later op de dag zal het weer drastisch omslaan.

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien met mogelijke windstoten, hagel, en overvloedige regenval binnen korte tijd. Code geel is uitgevaardigd voor zes provincies in verband met deze weersomstandigheden.

Huirne benadrukt dat de buien zeer lokaal kunnen zijn en moeilijk te voorspellen zijn. Het is mogelijk dat er een overvloed aan neerslag valt in één gebied, terwijl het in een naburig dorp droog blijft.

De impact van het slechte weer begint in Limburg vanaf 17.00 uur, met hevige onweers- en regenbuien. De kans op tropische buien, met urenlang stortregen, is hoog. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincie tussen 16.00 uur en 23.00 uur.

Noord-Brabant zal ook in de namiddag en avond worden getroffen door de tropische omstandigheden, met mogelijkheid op ‘waterbommen’. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien tussen 16.00 uur en 23.00 uur.

In Utrecht worden mensen geconfronteerd met onweersbuien, vooral rondom de Utrechtse Heuvelrug, met kans op hevige regenval binnen korte tijd. De waarschuwing van het KNMI geldt van 16.00 uur tot 23.00 uur.

Gelderland zal vanaf 16.00 uur worden getroffen door onweersbuien, vooral op de Veluwe, met kans op ‘waterbommen’. Deze plensbuien trekken langzaam voorbij. Code geel is van kracht tussen 16.00 uur en 23.00 uur.

Zeeland zal een van de laatste provincies zijn die getroffen wordt door onweersbuien, die vanaf 21.00 uur beginnen. Het slechte weer kan ook na middernacht aanhouden. Code geel is van toepassing van 21.00 uur tot 01.00 uur.

Zuid-Holland zal ook later op de avond te maken krijgen met onweersbuien, vanaf 21.00 uur tot 01.00 uur. Omdat deze provincie een van de laatste is, zijn de buien al afgezwakt.

Gelukkig blijft het voorlopig droog in Noord-Holland, op de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen.