Vrouw uit Nederland aangehouden voor rol bij aanslag op Spaanse politicus

Vrouw uit Nederland aangehouden voor rol bij aanslag op Spaanse politicus

Geplaatst op 1 mei 2024, om 11:02 uur

DEN BOSCH – Een vrouw uit Den Bosch is dinsdag gearresteerd vanwege haar betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras (79) in november. Volgens het Openbaar Ministerie heeft ze de financiering en voorbereiding van de aanslag op haar naam staan. De politicus werd op 9 november in het gezicht geschoten, maar overleefde miraculeus. De vrouw is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland opgepakt, zo melden Spaanse media. Volgens het Brabants Dagblad betreft het een inwoner van Den Bosch, waar ze is aangehouden.

Ze wordt beschuldigd van onder meer het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Vidal-Quadras werd op 9 november naar verluidt door een huurmoordenaar in het hoofd geschoten. Hij wist ternauwernood aan de aanslag in Madrid te ontsnappen en kon herstellen. De politicus werd aangevallen door een man die samen met een handlanger op een motorfiets arriveerde. Eerder zijn er al vier verdachten gearresteerd in Spanje en Colombia in verband met de moordaanslag. De schutter, Mehrez A., wordt nog steeds gezocht. De vrouw zou connecties hebben met de broer van deze A.

Vidal-Quadras was een van de oprichters van VOX, een conservatief-nationalistische partij die zich afsplitste van de Partido Popular (PP). De partij wordt beschouwd als extreemrechts en anti-islamitisch, en ondersteunt openlijk de oppositie in Iran. Dit zou volgens het Brabants Dagblad ook het motief achter de aanslag kunnen zijn.