OM eist celstraffen na smokkel van 92 kilo crystal meth

OM eist celstraffen na smokkel van 92 kilo crystal meth

Geplaatst op 1 mei 2024, om 11:25 uur

SCHIPHOL – Drie Britse vrouwen tussen de 23 en 25 jaar oud werden op dinsdag 14 november 2023 bij aankomst op Schiphol gecontroleerd, waarbij 23 verzegelde pakketten met meer dan 90 kilogram aan ‘kristallen’ in hun koffers werden ontdekt. Na onderzoek bleek het om crystal meth te gaan. De officier van justitie eiste celstraffen tot 4,5 jaar tegen de vrouwen voor drugssmokkel, benadrukkend dat crystal meth een uiterst verslavende en schadelijke harddrug is.

Op de bewuste dag werden de vrouwen gecontroleerd nadat ze de ‘niets aan te geven’-doorgang wilden passeren. Een douanemedewerker merkte op dat ze herhaaldelijk tussen de bagagebanden heen en weer liepen voordat ze uiteindelijk voor de groene doorgang kozen. Hun bagage werd gecontroleerd, waarbij in elke koffer dezelfde doorzichtige pakketten werden gevonden, later geïdentificeerd als crystal meth. Eén vrouw had twee koffers met in totaal twaalf pakketten, terwijl de anderen respectievelijk vijf en zes pakketten hadden. De totale hoeveelheid crystal meth bedroeg 92 kilogram, met een straatwaarde van zo’n 4,5 miljoen euro. De officier van justitie benadrukte de verwoestende impact van crystal meth op de gezondheid en de lucratieve aard van de drugshandel.

Onderzoek wees uit dat de vrouwen £10.000 zouden ontvangen voor het smokkelen van de drugs. Twee van hen hebben bekend en verklaarden samen te hebben gewerkt. Volgens het OM blijkt uit telefoongegevens en andere bewijzen dat ten minste twee van hen eerder betrokken waren bij drugssmokkel. Op basis hiervan werden gevangenisstraffen geëist van 4 jaar en 6 maanden voor de vrouw met de meeste drugs in haar koffers, en 4 jaar en 3 maanden voor de andere twee. De uitspraak volgt op 14 mei.