Belgische drugsbaron Tom M. aangehouden na jarenlange ontsnapping

Belgische drugsbaron Tom M. aangehouden na jarenlange ontsnapping

Geplaatst op 19 april 2024, om 13:26 uur

DRIEBERGEN – Donderdagavond werd de 48-jarige Belgische drugsbaron Tom M. in Berlijn gearresteerd, dankzij nauwe samenwerking tussen FAST Duitsland, FAST België en FASTNL.

Tom M., eerder veroordeeld en langdurig vastgehouden in Dubai, ontvluchtte sinds 2020 de Nederlandse autoriteiten vanwege openstaande veroordelingen voor handel in cocaïne, heroïne en witwassen. Hij moet nog 11 jaar uitzitten in Nederland en 8 jaar in België. In september 2020 begon FAST NL, een team dat voortvluchtige criminelen opspoort binnen de eenheid Landelijke Operaties en Interventies, met het onderzoek naar deze sluwe drugsdealer/importeur. Ondanks eerdere ontsnappingen tijdens politie-invallen wist hij steeds voor te blijven en dwong hij hen tot het uiterste. In de afgelopen jaren groeide zijn gevangenisstraf door nieuwe processen en veroordelingen, waaronder een uitspraak van de Belgische rechtbank.

In januari 2023 versnelde het onderzoek toen de politie informatie ontving over zijn mogelijke verblijfplaats in Duitsland. Hoewel het onderzoek leidde naar een horecagelegenheid in Berlijn, ontbrak het laatste stukje van de puzzel om hem te traceren. In het begin van 2024 intensiveerde de samenwerking tussen de FAST-teams in Duitsland, België en Nederland. Dankzij de inspanningen van deze drie teams kon de veroordeelde donderdagavond worden gearresteerd in dezelfde horecagelegenheid waar hij in 2023 was gezien. Na zijn arrestatie bleek dat hij zich onder een valse identiteit onopvallend had weten te verschuilen in de Berlijnse metropool. Zo komt er na een lange zoektocht een einde aan het imperium van een doorgewinterde drugscrimineel die langdurig op de ‘Europese Most Wanted’ website heeft gestaan.

De Duitse rechtbank zal nu moeten beslissen of Tom M. eerst aan België of Nederland wordt overgeleverd. Maar het staat vast dat hij zijn straf in beide landen zal moeten uitzitten.