Kleuter die in vijver viel op school, na strijd voor leven weer thuis

Kleuter die in vijver viel op school, na strijd voor leven weer thuis

Geplaatst op 9 april 2024, om 16:57 uur

ROSMALEN – De vierjarige kleuter die vorige week dinsdag in Rosmalen bij zijn school in een vijver belandde en ernstig gewond raakte, is weer thuis. Zijn moeder heeft dinsdag aan Omroep Brabant laten weten dat hij het ziekenhuis heeft verlaten. In het Radboudumc in Nijmegen heeft de jongen sinds het ongeluk gevochten voor zijn leven op de intensive care. Zijn moeder is opgelucht dat haar zoontje weer thuis is. “We waren erg geschrokken en bezorgd”, vertelt ze aan Omroep Brabant.

Dinsdagochtend was de jongen buiten aan het spelen bij basisschool Wittering in Rosmalen. Hij glipte weg uit het zicht van de leraren, wist via een poort het schoolplein af te komen en belandde in een vijver vlak bij de school. Na tien minuten werd hij gevonden. “Mijn zoontje is zo dapper dat hij maandag naar huis mocht,” vertelt Ramona. “Hij heeft echt gevochten voor zijn leven.” Door het ongeluk heeft het hart van de kleuter volgens zijn moeder twintig minuten stilgestaan. “De kinderarts kan nog niet zeggen of hij er blijvende schade aan overhoudt. Daarom moeten we nog regelmatig terug voor controle.”

Twee dagen na het ongeluk vertelde een emotionele en vermoeide moeder haar verhaal bij Omroep Brabant. Haar zoontje lag toen nog aan de beademing op de intensive care. “Hij heeft net zijn ogen geopend,” zei ze. Ze had op dat moment niet verwacht dat haar zoontje een week na het ongeluk alweer thuis zou zijn. “Hij moet nog flink herstellen thuis. Hij ademt nog moeizaam en zijn gedrag is veranderd. We blijven hem nauwlettend in de gaten houden en geven hem alle ruimte om te herstellen.” Ramona is van mening dat wat haar zoon is overkomen geen ongeluk was. Ze vindt dat de basisschool nalatig is geweest en heeft daarom vorige week aangifte gedaan tegen de school. “Ik heb het recht om te weten wat er die dag precies is gebeurd,” benadrukt ze.

Andere ouders brachten vorige week een verhaal naar buiten over een onveilige situatie op de school. Deuren en hekken zouden openstaan en er zou een gebrek aan toezicht zijn tijdens het buitenspelen en in de gymzaal. De scholenkoepel waaronder de basisschool valt heeft eerder bevestigd dat er inderdaad niet altijd toezicht is. Het leerconcept van Wittering houdt in dat kinderen meer verantwoordelijkheid krijgen. Maar volgens bestuurder Jan Heijmans zou er tijdens het ongeluk wel een leraar buiten zijn geweest: “Voor zover wij weten, waren de poorten dicht en was er toezicht. Maar we wachten het onderzoek van de politie af om daar definitieve conclusies aan te verbinden.” Een week na het incident heeft Ramona nog geen contact gehad met de schoolleiding.

Foto’s: Bart Meesters