Kraakpand omsingeld door politie, maar agenten mogen niks doen

Kraakpand omsingeld door politie, maar agenten mogen niks doen

Geplaatst op 5 april 2024, om 14:39 uur

EINDHOVEN – De politie heeft vanmiddag aan de Dillenburgstraat een kraakpand omsingeld. Krakers hebben daar intrek genomen in een leegstaand bedrijfspand. De politie was van plan om het pand te ontruimen, maar omdat de krakers al meer dan 24 uur binnen blijken te zitten kan dat niet. Een eigenaar mag krakers niet zomaar uitzetten. Iedere huisuitzetting maakt inbreuk op het ‘huisrecht’, een grondrecht vastgelegd zowel in de Nederlandse Grondwet als in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)

De eigenaar van het pand, en de krakers zijn onder toeziend oog van de politie met elkaar in gesprek gegaan. Ze hopen afspraken met elkaar te maken om er zo samen uit te komen. Lukt dit niet zal de pand eigenaar een uitzetting moeten afdwingen bij de rechter. Als de krakers verder niet voor overlast zorgen tot die tijd, kan en mag de politie verder niet ingrijpen.