Man belt tientallen keren onnodig 112

Man belt tientallen keren onnodig 112

Geplaatst op 28 maart 2024, om 11:42 uur

HAARLEM – In een kort tijdsbestek belde een 52-jarige man uit Haarlem maar liefst 45 keer naar het noodnummer 112, waarbij hij de centralisten uitschold. Het onnodig bellen van 112 betekent dat er minder of geen lijnen beschikbaar zijn voor werkelijke noodgevallen. De man was reeds eerder gewaarschuwd en aangesproken op zijn gedrag. Zelfs een huisbezoek door de politie mocht niet baten om hem van gedachten te doen veranderen. Uiteindelijk werd hij op woensdagavond om 20:30 uur aangehouden.

Elke oproep die bij 112 binnenkomt, wordt serieus genomen als een noodgeval. Indien dit niet het geval blijkt te zijn, wordt de beller hiervan op de hoogte gebracht en wordt er gekeken naar alternatieve manieren om bijstand te verlenen.

De man wordt verdacht van overtreding van het volgende strafbaar feit:

Artikel 142 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht: Hij die opzettelijk, zonder dat daartoe de noodzaak aanwezig is, gebruik maakt van een alarmnummer voor publieke diensten, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de derde categorie.