Nederlandse duiker (45) overleden voor kust Malta, 17 andere toeristen en instructeur gered

Nederlandse duiker (45) overleden voor kust Malta, 17 andere toeristen en instructeur gered

Geplaatst op 26 maart 2024, om 20:45 uur

BUITENLAND – Dinsdagmiddag is voor de kust van Malta een Nederlandse duiker overleden in de open zee, volgens een verslag van Reuters gebaseerd op informatie van de Maltese politie. Tijdens een duikexcursie kwamen achttien mensen, inclusief een duikinstructeur, in problemen, waarvan zeventien toeristen van diverse nationaliteiten en de duikinstructeur gered konden worden. Deze groep was bij de havenstad Cirkewwa, in het noordelijke deel van Malta, aan het duiken bij een geliefde locatie nabij een scheepswrak toen plotseling het weer omsloeg door een sterke toename van de wind. Om de duikers te lokaliseren en te redden werden meerdere reddingsvaartuigen en een helikopter ingezet, nadat om 13.20 uur een noodsignaal werd ontvangen door de lokale politie, meldt de Gelderlander.

Vier van de toeristen bereikten op eigen kracht de kust, terwijl de rest uit het water gered werd. Een van de geredde personen, een 45-jarige man uit Nederland, werd dood verklaard bij aankomst in het ziekenhuis.

Code Geel Waarschuwing
Malta, een populaire bestemming voor duizenden duikers elk jaar en een belangrijk onderdeel van de toeristische sector van het land, ervoer een plotselinge verergering van het weer die middag, wat resulteerde in een code geel waarschuwing uitgegeven door het Maltese meteorologische instituut rond 13.00 uur.

De ferrydienst tussen Malta en het nabijgelegen eiland Gozo werd tijdelijk opgeschort tijdens de reddingsoperatie. Dichtbij Cirkewwa ligt het wrak van de Britse sleepboot MV Rożi, dat speciaal is gezonken om een kunstmatig rif te creëren voor duiktoerisme.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in reactie op deze gebeurtenis aangegeven op de hoogte te zijn en verdere informatie te verzamelen. De Maltese justitie heeft een onderzoek naar het voorval ingesteld.