Brandweer ingeschakeld voor lekkage bij wagon met ‘penetrante geur’

Brandweer ingeschakeld voor lekkage bij wagon met ‘penetrante geur’

Geplaatst op 26 maart 2024, om 16:37 uur

AMSTERDAM – Bij een ketelwagon van een trein in Amsterdam Westpoort is dinsdagmiddag een lekkage opgetreden, waarbij een stof met een penetrante geur vrijkwam. De brandweer is momenteel bezig het lek te dichten.

De lekkage van vandaag ontstond bij een van de afsluiters van de ketelwagon, gelegen aan een van de twee korte zijden van de ketel. De trein stond op dat moment ter hoogte van de Westpoortweg, nabij de kruising met de Heiningweg. De brandweer werd ingeschakeld nadat een ‘zweetplek’ op een van de wagons werd waargenomen, vergezeld van een penetrante geur. Op basis van het stofidentificatienummer op de betreffende wagon wordt de gelekte stof geïdentificeerd als een aardoliedestillaat of een aardolieproduct. De brandweer beschouwt het incident als een ‘druppellekkage’ en noemt het overzichtelijk. De brandweer en ProRail zijn bezig het lek te dichten en de situatie te stabiliseren.

Maandagmiddag vond ook al een lekkage plaats tijdens het vullen van een tankwagon aan de Gyroscoopweg, eveneens in Westpoort, waarbij een vloeistof met een penetrante geur vrijkwam. Ook toen werd de brandweer ingeschakeld. Toen werd het beschouwd als ‘een druppel’ en beschreef de brandweer het als ‘een klein incident’.

Foto’s: Mizzle Media / Michel van Bergen