Vijf aanhoudingen na twee explosies bij woningen

Vijf aanhoudingen na twee explosies bij woningen

Geplaatst op 25 maart 2024, om 18:15 uur

ZWANENBURG – In de maand maart vonden drie explosies bij woningen in Zwanenburg plaats. De eerste explosie was in de nacht van zaterdag 16 maart om 00.14 uur op de Marialaan. Afgelopen weekend vonden twee explosies plaats bij twee woningen aan de Amestelle. Op zondagnacht 24 maart om 02.00 uur en vanmorgen, maandag 25 maart, om 02.10 uur. De Districtsrecherche in Kennemerland doet onderzoek naar de incidenten in Zwanenburg en heeft vijf aanhoudingen verricht. Het gaat om jongens in de leeftijd van 15 en 17 jaar uit Rotterdam. Ze zitten in beperkingen.

Bij de drie explosies werd explosief materiaal naar binnen gegooid en veroorzaakte een explosie in de woning. Niemand raakte bij de explosies gewond maar de woningen hebben aanzienlijke schade opgelopen. Het is nog niet duidelijk wat er precies tot ontploffing is gebracht.

Aanhoudingen
Een aantal uren na de explosie in de nacht van zaterdag op zondag 24 maart op de Amestelle, konden vier verdachten op heterdaad worden aangehouden. Zij zijn aangehouden op treinstation Haarlem Spaarnwoude en zitten op dit moment vast. Op maandagochtend 25 maart werd na wederom een explosie op de Amestelle de vijfde verdachte aangehouden. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Rotterdam. Hij werd na een zoekslag in de omgeving met onder andere een heli aangehouden op de Seevank in Zwanenburg

De vijf verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij de explosie in de nacht van zaterdag op zondag 24 maart of in de nacht van zondag op maandag 25 maart. Ze worden woensdag 27 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris. Met deze aanhoudingen wordt wederom duidelijk dat bij de uitvoering van explosies steeds vaker minderjarigen worden ingezet. Een zorgelijke constatering die politie en Openbaar Ministerie helaas vaker zien.