OM eist 6 jaar cel tegen IS-vrouw voor oorlogsmisdrijf plundering

OM eist 6 jaar cel tegen IS-vrouw voor oorlogsmisdrijf plundering

Geplaatst op 23 maart 2024, om 08:59 uur

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 6 jaar tegen een door Nederland teruggehaalde IS-uitreizigster voor het oorlogsmisdrijf plundering en deelname aan IS. Op de aanklacht tegen de 36-jarige vrouw staat ook dat zij haar jonge kinderen in levensgevaar heeft gebracht door hen mee te nemen naar een oorlogsgebied. Bovendien wordt haar door het OM de voorbereiding van terroristische misdrijven verweten.

De zaak is vrijdag behandeld door de rechtbank Den Haag, die bevoegd is voor internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven.

De vrouw vertrok in 2014 kort nadat het kalifaat was uitgeroepen met haar twee kleuters van 4 en 5 jaar en zwanger van haar derde kindje met haar man naar Syrië. Zij zijn daar lid geworden van IS. “Een organisatie verantwoordelijk voor gruwelijkheden die we in de moderne geschiedenis zelden hebben gezien”, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket.

“IS is verantwoordelijk voor verschrikkelijke aanslagen in het Westen maar vooral ook voor het zaaien van dood en verderf onder de mensen die het ongeluk hadden dat ze in Syrië of Irak woonden toen IS daar aan het bewind kwam.” De vrouw heeft daar volgens het OM een bijdrage aan geleverd door af te reizen naar het kalifaat en haar man te ondersteunen die streed voor IS.

Het bewijs in haar zaak bestaat voor een belangrijk deel uit chats op WhatsApp en Telegram en foto’s en audioberichten. De vrouw verklaarde eerder tegen de politie en vrijdag op de terechtzitting dat zij door haar man is gemanipuleerd, waardoor ze is gezwicht en met hem is meegegaan naar Syrië.

Plundering
De vrouw was in Syrië verantwoordelijk voor het huishouden en de zorg voor haar kinderen. Zij en haar gezin leefden van het geld dat zij ontvingen van IS. Het gezin woonde in de provincie Raqqa in verschillende huizen die door IS ter beschikking werden gesteld. Het was gratis wonen, voor huur, stroom en water hoefde niet betaald te worden. Het OM rekent het de vrouw zwaar aan dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan plundering door de woningen van slachtoffers van IS – van ongelovigen – te betrekken. De eigenaren waren vermoedelijk gevlucht of gedood. De officieren van justitie stonden nadrukkelijk stil bij de pijn en het verdriet van de mensen die huis en haard hebben moeten achterlaten. “De plunderingen waren ook een zeer pijnlijke en diep confronterende vorm van de terroristische overheersing.”

Door af te reizen naar levensgevaarlijk IS-gebied heeft zij haar kinderen in een hulpeloze toestand gebracht en gelaten. Uit chats valt op te maken dat de kinderen in de eerste maanden in Syrië huilden dat zij terug wilden naar Nederland. “Ze zijn daarnaast blootgesteld aan extreem geweld, zoals de bombardementen waarvan ze ’s nachts wakker schrokken en waardoor ze ’s nachts moesten aankleden voor het geval ze moesten vluchten. Op 1 februari 2019 zijn ze door een bombardement onder het puin gekomen.” De vrouw heeft haar kinderen een onbezorgde jeugd ontzegd en hen laten opgroeien in erbarmelijke omstandigheden, aldus het OM.

“Welpen van het kalifaat”
De kinderen zijn volgens de officieren van justitie ook veelvuldig blootgesteld aan IS-propaganda en gingen in IS-gebied ook naar school. Van het jongste kind is in het strafdossier een foto opgenomen, waarop de 5-jarige is gekleed in een militair uniform en in schiethouding ligt met een voorwerp dat lijkt op een vuurwapen. “Het geeft te denken dat dit precies past in de manier waarop IS minderjarigen in Syrië en Irak heeft geïndoctrineerd, gerekruteerd en getraind”, zo hielden de officieren van justitie de rechtbank voor. Het jongetje droeg een militair uniform dat precies leek op het uniform van “de welpen van het kalifaat”.

De vrouw kwam na de val van het kalifaat in 2019 uiteindelijk terecht in het Koerdische vluchtelingenkamp Al Roj. Zij is daar met haar inmiddels vier kinderen in november 2022 door Nederland opgehaald. Haar man is in Syrië gesneuveld. Het OM heeft in de hoogte van de strafeis er rekening mee gehouden dat de vrouw is opgegroeid in een onveilige thuissituatie en al sinds jonge leeftijd kampt met psychische problemen. Zij kan volgens het OM worden gezien als een kwetsbare en makkelijk beïnvloedbare jonge vrouw. Ook matigde het OM de strafeis vanwege het verblijf van de vrouw in vluchtelingenkampen.

De rechtbank doet uitspraak op 26 april.