Mazelenuitbraak: 20 jonge kinderen besmet in regio

Mazelenuitbraak: 20 jonge kinderen besmet in regio

Geplaatst op 19 maart 2024, om 16:44 uur

EINDHOVEN – Het aantal gevallen van mazelen in de regio Eindhoven is nu gestegen tot 20 jonge kinderen, zo meldt de GGD Brabant Zuidoost op dinsdag. Deze kinderen hebben een gemiddelde leeftijd van vijf jaar en waren niet gevaccineerd tegen de ziekte. Ook één volwassene, die niet was ingeënt, heeft de infectie opgelopen. Vorige week donderdag werd door de GGD een mazelenuitbraak in de regio Eindhoven vastgesteld, waarbij toen vijftien besmettingen werden gemeld.

Volgens de GGD liggen de huidige besmettingsaantallen in lijn met de verwachtingen. Vier van de recent gemelde gevallen zijn voortgekomen uit het bron- en contactonderzoek dat de GGD heeft uitgevoerd tijdens het begin van de uitbraak. Deze vier personen zijn eerder ziek geweest. De overige twee besmettingen kunnen worden herleid naar een reeds bekende groep patiënten, aldus de GGD. Wanneer de GGD melding krijgt van mazelen, wordt er onderzoek gedaan naar de periode waarin het kind besmettelijk was en de locaties die het kind heeft bezocht. Scholen, ouders en kinderen die mogelijk betrokken zijn, worden vervolgens geïnformeerd door de GGD.

Volgens de GGD hoeven mensen die de ziekte eerder hebben doorgemaakt of zijn gevaccineerd zich geen zorgen te maken. Kinderen worden normaal gesproken vanaf 14 maanden ingeënt tegen mazelen. De GGD heeft geen plannen om deze vaccinaties naar voren te halen vanwege de recente toename in het aantal mazelengevallen. Zij volgen hierin de landelijke richtlijnen van de GGD.