Vier baby’s dood door kinkhoest

Vier baby’s dood door kinkhoest

Geplaatst op 15 maart 2024, om 18:44 uur

BINNENLAND – Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen zes weken vier meldingen ontvangen van baby’s die zijn overleden aan kinkhoest. Dit aantal ligt boven het gemiddelde van één tot twee sterfgevallen per jaar door deze ziekte. Het is de eerste keer sinds 1963 dat er meer dan vier baby’s in een jaar aan kinkhoest zijn overleden; destijds waren het er zes.

De meldingen van kinderen met kinkhoest zijn al enige tijd aan het toenemen. Het RIVM meldt dat er de afgelopen weken ongeveer 200 tot 300 meldingen per week binnenkomen.

De stijging van het aantal gevallen is niet beperkt tot een specifieke regio, maar verspreid over het hele land. Voorheen werd voornamelijk een toename gezien in de zogenaamde ‘bible belt’, waar veel mensen wonen die niet gevaccineerd zijn. Ongeveer 85 procent van de getroffen baby’s bleek niet voldoende beschermd te zijn tegen kinkhoest, vaak omdat zijzelf of hun moeders niet gevaccineerd waren.

Het RIVM benadrukt dat vaccinatie van zwangere vrouwen en pasgeborenen cruciaal is in het voorkomen van kinkhoest.