Nederlandse verdachte in Italië ontoerekeningsvatbaar verklaard voor moord op vader en vriend

Nederlandse verdachte in Italië ontoerekeningsvatbaar verklaard voor moord op vader en vriend

Geplaatst op 5 maart 2024, om 21:28 uur

TURIJN – De 21-jarige Nederlander die in voorarrest zat in de gevangenis in Turijn wegens een moord in Noord-Italië vorig jaar augustus op zijn vader en een vriend van de familie, zal niet worden vervolgd. Hij werd dinsdag ontoerekeningsvatbaar verklaard, zoals gemeld door De Telegraaf.

Het Openbaar Ministerie in Italië heeft ingestemd met het voorstel van de advocaat van de dader om hem in een instelling te plaatsen voor sociaal gevaarlijke mensen die lijden aan psychische stoornissen. De advocaat baseerde zijn beroep op een rapport van een psychiater. Op 16 augustus vorig jaar heeft de jongen in het Noord-Italiaanse gehucht Montaldo di Mondovì in de provincie Cuneo met een mes zijn vader (65) vermoord. Een familievriend, een geliefde huisarts uit Harderwijk, probeerde de moord tevergeefs te voorkomen en werd vervolgens ook door de dader vermoord. Daarna sloeg de Nederlander op de vlucht.

De dubbele moord vond plaats in het vakantiehuis van de familievriend. Een klopjacht, geleid door ruim honderd carabinieri met helikopters, speurhonden en de hulp van lokale jagers die het bosgebied goed kennen, werd ontketend. Na anderhalve dag slaagden ze erin de jongeman bij een kapel in het bos te vinden. Hij had nog bloedsporen op zijn kleren en verzette zich niet tegen zijn arrestatie.