Maxime Meiland wint smaadzaak van vermeende verkrachter

Maxime Meiland wint smaadzaak van vermeende verkrachter

Geplaatst op 1 maart 2024, om 11:22 uur

DEN HAAG – De rechtbank in Den Haag heeft besloten in een zaak die was aangespannen door een man die door Meiland wordt beschuldigd van verkrachting.

De controverse begon met de publicatie van Maxime’s biografie, getiteld ‘Maxime misbruikt, ontspoord en nu… gelukkig’, waarin ze onder meer onthult dat ze op haar 15e verkracht werd door een nu 28-jarige man, die ze niet bij naam noemt. Hoewel de man anoniem wordt genoemd, heeft hij de beschuldiging niet geaccepteerd en heeft hij advocaat Peter Schouten ingeschakeld om een rechtzetting te eisen en aangifte te doen van smaad en laster. Hij is van mening dat de passage in het boek naar hem te herleiden is en beweert dat het hem schaadt. Hoewel hij toegeeft dat er seks heeft plaatsgevonden, beweert hij dat dit vrijwillig was.
De man eiste dat het boek uit de handel werd genomen en dat er pas een heruitgave mocht komen nadat de betreffende passage was verwijderd. Tevens eiste hij een rectificatie en een vergoeding van ruim 90.000 euro aan materiële en immateriële schade, onder andere vanwege vermeende misgelopen inkomsten.

Echter, de rechter heeft alle vorderingen afgewezen omdat de man anoniem wordt genoemd in het boek en de beschuldiging dus slechts herleidbaar is naar hem door vrienden van zowel Meiland als de vermeende verkrachter. Hierdoor wordt het boek niet als onrechtmatig beschouwd. Daarnaast heeft de rechter opgemerkt dat de man zijn kant van het verhaal heeft kunnen vertellen in Nederlandse tijdschriften zoals ‘Story NL’ en ‘Privé’, waardoor er een soort van evenwicht is bereikt, aldus de rechtbank. Na het aanspannen van een kort geding door de man, heeft Maxime Meiland alsnog aangifte van verkrachting gedaan tegen hem, bijna veertien jaar nadat het incident zou hebben plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels besloten om de zaak daadwerkelijk te onderzoeken, waarbij er al getuigen zouden zijn gehoord.