Duizenden liters drugsafval gedumpt, aantal vaten lek

Duizenden liters drugsafval gedumpt, aantal vaten lek

Geplaatst op 22 februari 2024, om 07:43 uur

SCHIJNDEL – Aan de Steeg in Schijndel zijn de hulpdiensten tot laat in de nacht druk met het veiligstellen en opruimen van een enorme hoeveelheid gedumpt drugsafval.

Zeker 10 grote I.B.C. containers van 1000 liter lagen in het gras naast de weg tussen Schijndel en Heeswijk-Dinter, een zeer grote hoeveelheid. De meeste containers zaten tot de rand gevuld met een chemische, sterk stinkende vloeistof, vermoedelijk afkomstig van een drugslab. Omdat een deel van het afval weg lekte in een sloot, en de dumping op een steenworp afstand is van de Zuid-Willemsvaart schaalde de hulpdiensten flink op. Een aantal lag op zijn kant, op zijn kop, of was stuk en lekte daarom vloeistof in de berm en een naastgelegen sloot. De brandweer heeft deze vaten veilig gesteld, en de lekkages gedicht. Brandweerpersoneel voerde metingen uit bij de vaten, en in de sloot in beschermende oranje pakken. Na elke controle werden de oranje ‘mannetjes’ weer volledig schoon gespoeld.

Naast de brandweer kwam ook de politie, de gemeente, waterschap, de omgevingsdienst, handhaving, Rijkswaterstaat, en een gespecialiseerd saneringsbedrijf ter plaatse. Hoe groot de schade is is nog niet bekend, wel wordt er de hele nacht door gewerkt om de lekkende vaten zo snel mogelijk leeg te pompen en op te ruimen. Hiermee hopen de instanties verdere uitbreiding te voorkomen. Ook zal vermoedelijk een deel van de bodem afgegraven moeten worden, hoe lang dit alles nog gaat duren is nu nog niet bekend.

De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de vaten.