Giftige cobra ontsnapt in woonwijk

Giftige cobra ontsnapt in woonwijk

Geplaatst op 20 februari 2024, om 15:54 uur

LELYSTAD – In een huis aan de Sont is maandag 19 februari 2024 een slang ontsnapt. Het gaat om een cobra: de schildneuscobra. Deze slang is circa 50 cm lang en giftig. De gemeente adviseert om ramen en deuren dicht te houden, afstand te houden en direct 112 te bellen als u de slang ziet. Een specialist is op zoek naar de slang. Zodra de slang gevonden is, maken we dit bekend.

De eigenaar van de slang heeft een specialist ingeschakeld om de slang te vinden. De verwachting van deze expert is dat de slang nog in het huis van de eigenaar is. Deze cobra staat bekend als een vluchtslang die niet zelf de confrontatie zoekt. Mogelijk heeft de slang zich teruggetrokken op een plek waar hij moeilijk weg kan of waar het warm en droog is. Er wordt op verschillende manieren naar de slang gezocht. Denk aan slangenvallen, met een speciale speurhond en door het plaatsen van meel. Daarmee is te zien of het dier er langs of door kruipt. Advies is daarom: blijf uit de buurt en bel 112 als u de slang ziet of gebeten bent. De hulpdiensten zijn geïnformeerd en geven u verdere instructies.

Omwonenden geïnformeerd
Omwonenden hebben maandagavond een brief van de gemeente gekregen over de ontsnapte slang. In de brief staat wat mensen gelijk kunnen doen, wat te doen als ze het dier zien en wat te doen bij een slangenbeet.

Wat u gelijk kunt doen
Houd ramen en deuren dicht.
Houd huisdieren binnen of houd ze aangelijnd als ze naar buiten gaan.

Wat te doen als u het dier ziet
Bel direct 112. Geef de locatie door waar u het dier ziet of heeft gezien.
Blijf rustig en kalm als u de slang ziet; houd afstand.
Probeer de slang niet te vangen, pak het niet vast, jaag het niet op.

Wat te doen bij een beet van een cobra
Bel direct 112.
De kans dat u gebeten wordt, is niet groot. Als het gebeurt, kan een beet zorgen voor pijn, zwellingen en uitvalsverschijnselen.